Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bullrande bilar kopplas till ökad risk för hjärtinfarkt

Publicerad: 28 november 2008, 09:58

Bullrande bilar kopplas till ökad risk för hjärtinfarkt

Att bo med bilbuller och avgaser runt knuten kan leda till både högt blodtryck och hjärtinfarkt. Det visar ny forskning som presenteras på Riksstämman i dag, fredag.


Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

– Det här är en av de första studierna i världen som jämför sambanden mellan vägbuller och luftföroreningar med risken för hjärtinfarkt, säger Jenny Selander, doktorand vid Karolinska institutet i Solna.

Hon är huvudförfattare till undersökningen Vägtrafikbuller och hjärtinfarkt – en studie i Stockholms län. I den har forskarna analyserat vilken betydelse vägbuller och luftföroreningar nära bostaden haft hos cirka 3 600 personer mellan 45 och 70 år. Undersökningen kommer att publiceras i tidskriften Epidemiology i mars.

Resultaten visar att hög ljudnivå var en oberoende riskfaktor för hjärtinfarkt, liksom dålig luft från trafiken. Däremot har studien inte kunnat visa några samverksans­effekter mellan buller och luftföroreningar. Med andra ord blir risken för hjärtinfarkt inte högre om man bor i en miljö som är full av både trafik­oljud och avgaser, trots att faktorerna i sig kan utgöra en fara.

– Men det behövs ytterligare studier innan man kan dra några säkra slutsatser, säger Jenny Selander.

Stämmer med tidigare studier
Eftersom majoriteten av undersökningens deltagare bodde i samma område under den period mellan 1970 och 1994 som studerades, gäller resultaten från denna studie främst personer som bott länge vid bullriga och förorenade områden.

Detta är även något som Gösta Bluhm och Mats Rosenlund vid Karolinska institutet i Solna samt Wolfgang Babisch i Tyskland har konstaterat. Deras studier har visat att personer som har bott i ett område med dålig luft och höga ljudnivåer från trafiken under lång tid antingen kan få högt blodtryck eller hjärt­infarkt, beroende på vilken av faktorerna som analyserats.

I Gösta Bluhms undersökning, där sambandet mellan bilbuller och högt blodtryck undersöktes, framgick att risken för hypertoni var något högre bland kvinnor än män.

Att kvinnor riskerar högt blodtryck om de bor i bullriga miljöer är även något som Theo Bodin vid Lunds universitet kan konstatera. Han är huvudförfattare till en studie om sambandet mellan vägbuller och hypertoni. Precis som Jenny Selanders studie kommer denna att presenteras under Riksstämman i dag.

Samband enbart hos kvinnor
Theo Bodins undersökning, som har jämfört uppgifter om blodtrycket hos cirka 11 000 personer mellan 35 och 65 år med ljudnivån från trafiken vid deras bostäder, visar på ett samband mellan högt blodtryck och vägbuller hos kvinnor, men inte hos män. Vad skillnaden beror på vet varken Gösta Bluhm, som gjort den tidigare liknande studien, eller Theo Bodin.

– Det är en fråga som jag tänkt mycket på och inte blir riktigt klok på. Kanske är det så att kvinnor vistas mer i hemmet eller utsätts för andra bullernivåer på arbetet. Det kan även finnas outforskade fysiologiska skillnader mellan män och kvinnor som ligger bakom resultatet, säger Theo Bodin.
Han konstaterar dock att det behövs fler studier på området, då det finns undersökningar som visat på högre risk för män än för kvinnor.

Det håller Jenny Selander med om. I hennes studie gick det inte att se några skillnader mellan könen och hon anser att det är det för tidigt att prata om detta. För att det ska bli möjligt måste forskarna få bättre verktyg, som de nya digitala kartorna som gör det möjligt att mer exakt mäta faktorer som påverkar bullernivåerna.

– Jag tror inte att könsskillnader som framkommer i olika studier i Sverige beror på att kvinnor är hemma i större grad än männen. Det kanske gäller för andra länder, där det är vanligare med hemmafruar. Här behöver vi de nya digitala kartorna. De kommer att ge oss mer exakta och tillförlitliga resultat och möjlighet att se skillnader mellan exempelvis män och kvinnor.

» Arbets- och miljömedicin

Fredagen den 28 november
Fria föredrag nr 34 och 35
8.30–10.00, sal G2
Vägbuller och hypertension. Vägtrafikbuller och hjärtinfarkt – en studie i Stockholms län.

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev