lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bussar och vård i kamp om slantarna

Publicerad: 10 oktober 2012, 07:14

Foto: Elin Brander

Landstingen slutfilar nu på sina budgetar för nästa år. Sjukvården som ständigt brottas med ekonomin får på flera håll konkurrera med kollektivtrafiken om pengarna.


Landstingens resultat för året ser, överlag, ut att gå med plus enligt delårsboksluten från augusti som nu börjar bli klara.

Men inför 2013 och åren därefter ligger fokus på att reducera kostnaderna. De senaste åren har statliga extrapengar, och i år en återbetalning av försäkringspengar, hjälpt upp finanserna. De kommande åren väntas dock inga extramiljoner.

Sjukvården är som vanligt det stora sorgebarnet. Totalt går sjukvården back med runt 2,5 miljarder kronor under 2012, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Sjukvården är svårstyrd. Visst kan man göra budgetar men att få den att hålla över tid är komplicerat. Det är ett återkommande dilemma, säger Annika Wallenskog, sektionschef för ekonomisk analys på SKL.

En faktor som kan ha betydelse för sjukvården i kommande budgetar är att den i flera landsting får konkurrens av kollektivtrafiken.

Landstingen i Uppsala, Östergötland, Jönköping, Kalmar, Halland, Gävleborg, Örebro, Västmanland och Västra Götaland har i år tagit över det fulla ansvaret för kollektivtrafiken, en kostsam sektor som invånarna ställer stora krav på.

– Risken finns att det blir dragkamp om medlen och att det då kan bli mindre utrymme för hälso- och sjukvården, säger Annika Wallenskog på SKL.

I Västra Götaland är detta redan en realitet och där förs en hätsk debatt om hur medlen ska fördelas.

– Man tar pengar från sjukvården. Nästa år får sjukvården en uppräkning på 1,1 procent, inklusive redan existerande underskott. Kollektivtrafiken får tio procent för sin utveckling, säger Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.

Han är upprörd över att sjukvården inte ges bättre möjligheter att klara sin finansiering.

– Man kan säkert minska kostnaderna och effektivisera inom sjukvården men det är ändå så att den ska göra mer med mindre pengar medan kollektivtrafiken får mer.

Sjukvårdens kostnadsökningar är ett dilemma i alla regioner och landsting. Problemen späs på av den demografiska utvecklingen. Vårdtyngden, med allt fler äldre, kommer att ställa stora krav på sjukvården samtidigt som allmänhetens efterfrågan på vård bara ökar.

Landstingens medicin för att hålla nere kostnaderna handlar oftast om att dra ner antalet vårdplatser och försöka föra över mer vård till primärvården, för att avlasta den dyra specialistsjukvården.

Men Annika Wallenskog tycker att det finns ännu en åtgärd som landstingen borde arbeta mer med.

– Jag tror det vore kanonbra om de såg över sina sjukhusstrukturer. Att hålla igång många sjukhus kostar. Men det här är en känslig fråga som landstingen inte gärna tar tag i. De skulle också kunna samarbeta mer över landstingsgränserna.

Inför 2013 kommer minst fem landsting att höja skatten. Moderatledda Uppsala är ett av dem:

– Jag har alltid ivrat för sänkt skatt, så det här är väl ingenting som jag trodde att jag skulle behöva vara med om, men nu handlar det om att vi måste ha finansiering för bland annat de kollektivtrafiksatsningar som vi har utlovat, säger Erik Weiman, ordförande i Landstinget i Uppsala län.

Även Landstinget i Östergötland, med moderat ordförande, höjer landstingsskatten nästa år.

Relaterat material

De drar hellre åt svångremmen än höjer skatten

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev