Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Byta apotek gav löneskjuts

Publicerad: 28 februari 2011, 08:08

Farmaceuterna hade en bättre löneutveckling än genomsnittet under det gångna året. Och vissa grupper har höjt sin lön rejält – med över 10 procent.


Sveriges farmacevtförbund, som organiserar cirka 7 500 receptarier och apotekare, har precis presenterat färsk lönestatistik. Och farmaceuterna har lyckats bra under den period statistiken avser, september 2009 till september 2010.

– Det har lönat sig för dem som har utnyttjat den nya arbetsmarknaden, säger Martin Lindeblad, förhandlingschef på Sveriges farmacevtförbund.

En dryg fjärdedel av förbundets apoteksanställda medlemmar bytte arbetsgivare under perioden. Då ingår endast de som aktivt sökt sig till en ny apotekskedja och inte de vars apotek köpts upp av en ny ägare.

De som sökte sig vidare höjde lönen med i genomsnitt nära 8 procent. De som samtidigt fick en ny befattning höjde lönen ännu mer, berättar ombudsmannen Christer Borg. Det handlar om runt 17 procent.

– I och med omregleringen har många nya chefstjänster inrättats. Det har startat nästan 200 nya apotek som måste ha en apotekschef. Många apotek har även anställt en speciell läkemedelsansvarig farmaceut, säger Christer Borg.

För dem som stannade kvar hos sin arbetsgivare på samma befattning var löneökningen mer blygsam – 2,2 procent i genomsnitt.

Det är lägre än för hela gruppen av Farmacevtförbundets apoteksanställda medlemmar, som höjde lönen med 2,69 procent.

Men det är fortfarande bättre än för övriga samhället. Den genomsnittliga löneökningen i Sverige var totalt 2,0 procent under perioden, enligt siffror från Medlingsinstitutet.

Farmaciförbundet har ännu inte sammanställt lönestatistiken för 2010, så något facit för vad omregleringen inneburit för medlemmarnas löner kan förbundet ännu inte presentera. Men förhandlingschefen Tero Huhta tror att utvecklingen har varit gynnsam.

– Påslag på 2 000 eller 3 000 kronor är inte ovanliga, säger han, och berättar om apotekstekniker som fått 28 000 i månaden i samband med anställning.

Läs mer om lönerna i det nya numret av papperstidningen Dagens Apotek!

Annika Lund 073-983 76 97
Annika.lund.frilans@gmail.com

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev