Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Cancer i arv gav bättre prognos

Publicerad: 4 Juni 2008, 11:02

Ärftlig tjocktarmscancer är förknippad med en bättre prognos än former av sjukdomen som inte är nedärvda, enligt en ny studie.


I studien ingick 1 087 patienter med cancer i tjocktarmen, kolon, som deltog i en prövning av en cytostatikabehandling.

Patienternas tumörer befann sig i stadium 3, det vill säga en avancerad form av sjukdomen, när de inkluderades. Alla studiedeltagare utfrågades om de hade släktingar som drabbats av sjukdomen.

Patienterna följdes i cirka sex år från det att läkemedelsstudien inleddes. Av de 1 087 patienterna hade 195, det vill säga 18 procent, angett att tarmcancer förekommit hos deras föräldrar eller barn. Övriga studiedeltagare hade inte någon känd ärftlighet för koloncancer.

Återfall eller dödsfall i cancer inträffade under uppföljningsperioden hos 57 respektive 343 patienter i de båda grupperna, vilket motsvarar 29 procent hos dem med ärftlig cancer och 38 procent hos de övriga. Skillnaden var statistiskt signifikant.

Riskreduktionen som kunde kopplas till familjär cancer blev dessutom större om patienten hade flera släktingar som fått sjukdomen.

Studien, som genomförts av forskare vid bland annat Dana-Farber Cancer Institute i Boston, USA, publiceras i dagens utgåva av den medicinska tidskriften Jama.

Jama 2008; 299: 2515-2523

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev