Nyheter
Cancer störst bland nya läkemedel
Publicerad: 7 november 2012, 09:00
Nej, floden av nya läkemedel mot cancer kommer inte att sina. Vart tredje läkemedel som företagen hoppas ska bli godkända de närmsta åren rör cancersjukdomar, visar Dagens Medicins kartläggning.
Det har pratats om idétorka inom läkemedelsindustrin, att man lyckas ta fram allt färre nya läkemedel. En sak är säker – det råder ingen större idétorka när det gäller nya läkemedel mot cancersjukdomar.
Dagens Medicin har gått igenom vilka nya substanser och nya vaccin som de stora företagen har i fas 3-prövning och under godkännande, se artikeln ”Framtidens läkemedel – här är listan”. Den absolut största ”burken” rör nya läkemedel inom onkologi och hematologi, vilket måhända inte är så överraskande mot bakgrund av att sådana läkemedel dominerat i inflödet av nya läkemedel de senaste åren.
– Det är förstås välkommet att den utvecklingen fortsätter, även om en del av de läkemedel som lanserats på senare tid bara visat ganska liten förbättring i tumörbromsande effekt, säger Peter Nygren, professor och överläkare på onkologiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Men med mer förfinad diagnostik tror jag att de nya läkemedlen kan ge bättre resultat när de förhoppningsvis kan anpassas till de patienter som har nytta av dem, säger han.
Runt vart tredje av alla nya cancerläkemedel har en hematologisk indikation.
– Det är inte så förvånande, eftersom det är förhållandevis lätt att studera effekt på nya substanser på benmärg och blodceller, säger Eva Hellström-Lindberg, överläkare vid hematologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och tills nyligen ordförande i Svensk förening för hematologi.
Inom vissa andra sjukdomsområden tycks det dock råda påtaglig idétorka. En del företag har till exempel lagt ner sin forskning inom tidigare stora områden som hjärta-kärl och psykiatri. Varken Peter Nygren eller Eva Hellström-Lindberg tror att något liknande kommer att drabba cancerområdet, eftersom det fortfarande finns mycket cancerbiologi som är okänd och många nya potentiella verkningsmekanismer att utnyttja.
– Huruvida vi kommer ha råd att använda alla nya läkemedel är dock osäkert. Åtminstone inom hematologin upplever jag att vi redan har stora problem med det. Vissa av våra sjukdomar är så ovanliga att enskilda patienter som kräver dyr behandling kan spräcka en kliniks budget, säger Eva Hellström-Lindberg.
Relaterat material
Så blir framtidens cancerläkemedel
Framtidens läkemedel – här är listan