Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Cancerdiagnos hos tonåringar ställs ofta onödigt sent

Publicerad: 9 Juni 2008, 10:10

Tonåringar med cancer får sin diagnos senare än barn och vuxna.


Tre brittiska studier visar att trots att tonåringar som drabbas av cancer söker sig till vården relativt snabbt för sina symtom, dröjer det längre än för andra åldersgrupper innan de får sin diagnos.

Anledningen är att distriktsläkare missar cancersymtom och att sjukhusläkare genomför fel tester, uppger brittiska nyhetskanalen BBC.

En av studierna visade att runt 60 procent av tonåringar som senare visade sig ha en hjärntumörer och nästan hälften av de med skelettcancer besökte sin distriktsläkare fyra eller fler gånger innan de remitterades vidare till en specialist.

– När vi jämför dessa data med studier av barn med cancer, så visar de att tonåringar och unga vuxna utsätts för längre förseningar innan de får sin diagnos. Speciellt gäller detta för cancer i hjärnan och skelettet, säger Tim Eden vid University of Manchester, forskare bakom en av de tre studierna.

Studierna kommer att presenteras vid en konferens om tonåringar och cancer som hålls i London i dag och i morgon, arrangerad av brittiska Teenage Cancer Trust.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev