Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Cancerfonden vill ha nollvision

Publicerad: 21 april 2008, 11:53

Eftersatt tobaksprevention och regionala skillnader i cancervården. Det är två stora problemområden som lyfts fram i årets Cancerfondrapport, som presenteras i dag.


Inför en nollvision för tobak, föreslår Cancerfonden i rapporten som presenterades i dag. Enligt en Sifoundersökning som organisationen har låtit göra är nära 65 procent av svenskarna för en sådan, och 60 procent är för ett förbud mot tobaksförsäljning i livsmedelsbutiker.

- Vi vill minska tillgängligheten till tobak, bland annat genom förbud mot försäljning i mataffärer och på sjukhus. Kontrollen av legitimation måste bli bättre och åldersgränsen skulle kunna höjas till 20 år, sade Ursula Tengelin, generalsekreterare på Cancerfonden.

Rapporten pekar också på stora skillnader i landstingens satsning på rökavvänjning. I sex landsting finns rökavvänjare på varje vårdcentral, medan Dalarna och Värmland har rökavvänjare på mindre än var tredje vårdcentral. Även Stockholms läns landsting ligger illa till med rökavvänjare på bara 43 procent av vårdcentralerna.

- Vår oro är att tobaksfrågan hamnar i skuggan av alkohol och andra droger när det gäller satsningar på prevention. Vi vill att Socialstyrelsen ska ta fram riktlinjer för tobaksprevention, sade Ursula Tengelin.

Cancerfondsrapporten tar också upp flera skillnader i cancervården mellan landets olika delar. Mest slående är skillnaderna när det gäller äldre patienter med akuta leukemier. I Norra sjukvårdsregionen får 60 procent av patienterna över 70 år behandling med avsikt att sjukdomen ska gå tillbaka – men i Södra sjukvårdsregionen får bara 22 procent av patienterna över 70 år remissionssyftande behandling. Andelen av dem som har fått sådan behandling och som också uppnått komplett remission skiljer sig också åt. I Norra sjukvårdsregionen var siffran 48 procent medan den var 15 procent i Södra sjukvårdsregionen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev