Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cancerinriktning plockas bort

Publicerad: 9 november 2012, 10:35

Det blir ingen specialistutbildning för cancersjuksköterskor vid Uppsala universitet nästa år. Detta trots att antalet sökanden har ökat.


Det är brist på specialsjuksköterskor i Landstinget i Uppsala län, men Uppsala universitet väljer ändå att dra ned på specialistutbildningen från och med nästa år.

Nu står det klart att inriktningen mot cancersjukvård helt tas bort. Anledningen är att det tidigare varit för få som sökt sig till utbildningen.

Samtidigt har Akademiska sjukhuset tagit fram en strategi för att få fler specialistutbildade sjuksköterskor, bland annat genom att garantera en höjd lön.

Enligt Margareta Larsson, ordförande för den programkommitté vid universitetet som beslutade att ta bort utbildningen, har sjukhusets strategi lett till att antalet sökande har ökat.

– Det är olycklig tajming att vi får ett lägre antal platser samtidigt som söktrycket ökar. Men vi hoppas att i framtiden få tillbaka de utbildningsplatser vi har förlorat – om vi nu kan visa att vi har ett ökat söktryck, säger hon till Sveriges Radio Uppland.

Utan specialiserade sjuksköterskor riskerar cancersjukvården i Uppsala att försämras, menar Birgitta Johansson, som har arbetat med att utbilda specialistsjuksköterskor på universitetet.

– Det som kan hända är att det uppstår fler fel i vården. Det kan bli så att biverkningar inte uppmärksammas och åtgärdas i tid. Det blir ett ökat lidande för patienterna, säger hon till radion.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev