Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cancerkemikalier i tobak förs över till foster när föräldrar röker

Publicerad: 12 maj 2006, 09:45

När både mamma och pappa röker passerar cancerframkallande ämnen från tobaksröken över till deras ofödda barn. Spår av tobakskemikalier har hittats i nyföddas urin.


Nära hälften av barn med rökande föräldrar hade cancerframkallande ämnen som härrör från tobaksrök i sin urin. Det visar Stephen S. Hecht och hans kolleger vid University of Minnesota, USA, i majnumret av Cancer epidemiology, biomarkers and prevention.

Forskarna har undersökt 144 moldaviska barn, samtliga med två rökande föräldrar. Syftet var att ta reda på hur föräldrars tobaksrök förs över till deras ofödda barn.

När barnen föddes visade det sig att 47 procent hade cancerframkallande ämnen som kommer från tobaksrök i sin urin. Dessa barn hade föräldrar som rökt minst 76 cigaretter i veckan i närheten av den gravida magen.

Fynden stärker forskarteamets tidigare resultat. I en annan studie av enbart rökande mammor har de funnit samma slags kemikalier i nyföddas allra första urin. I denna premiärurin var halterna av cancerframkallande kemikalier tre gånger så höga.

Än så länge vet forskarna inte säkert vilka effekter kemikalierna kommer att ha på barnens framtida hälsa. Men, skriver de, fyndet av framför allt ett starkt cancerframkallande ämne, NNAL, stödjer redan existerande teorier om att barn som utsätts för tobaksrök tidigt i livet löper ökad risk att utveckla cancer som vuxna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev