Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cancerläkemedel minskade hjärtrisk

Publicerad: 22 februari 2005, 08:38

Cancerläkemedlet tamoxifen, som används vid behandling av bröstcancer, kan halvera risken för ischemisk hjärtsjukdom. Detta enligt en studie som presenteras i tidskriften Cancer.


Det är känt sedan tidigare att tamoxifen har en positiv effekt på vissa riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, bland annat halterna av olika blodfetter. För att undersöka sambandet närmare utförde forskare vid Boston University School of Medicine and Public Health, Lexington, USA, en studie med 3 030 kvinnor som hade bröstcancer och som fick behandling med tamoxifen.

Forskarna ville bland annat ta reda på om dessa kvinnor hade minskad risk att drabbas av en första hjärtinfarkt, eller att utveckla kärlkramp, jämfört med kvinnor som inte fick denna behandling. I kontrollgruppen ingick 4 233 patienter med andra cancerformer som inte fick läkemedlet.

Studien visar att de som behandlades med tamoxifen hade 60 procent minskad förekomst av akut hjärtinfarkt, eller kärlkrampsutveckling, jämfört med patienter som inte fick denna behandling. Detta under en rekommenderad behandlingsperiod på fem år.

Resultaten tog även hänsyn till effekterna av rökning, kroppsmasseindex, behandling med hormonersättning och förekomst av högt blodtryck.

Effekten kan enligt forskarna vara kopplad till läkemedlets förmåga att förbättra halterna av blodfetter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev