Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cancerrisk kvar länge efter behandling av cellförändringar

Publicerad: 26 oktober 2007, 14:54

Kvinnor som har behandlats för allvarliga cellförändringar i livmoderhalsen har ökad risk för cancer under lång tid framåt. Det visar en stor svensk studie som publiceras i dagens nummer av tidskriften British Medical Journal.


I studien ingår alla svenska kvinnor som har behandlats för allvarliga cellförändringar eller cancer i livmoderhalsen, cervix, åren 1958 till 2002, sammanlagt över 130 000 kvinnor.

Med hjälp av cancerregistret följde forskarna vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och Karolinska institutet i Solna upp kvinnorna. Det visade sig att de, trots att de fått behandling, hade en mer än dubbelt så hög risk för cancer i cervix och vagina jämfört med den kvinnliga befolkningen i allmänhet.

- Behandling och uppföljning av de här kvinnorna ger inte fullt så bra skydd mot cancer som man kanske har trott. Dessutom finns risken finns kvar länge, vi ser egentligen ingen bortre horisont, säger studiens huvudförfattare Björn Strander, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Kvinnorna hade oftast följts upp i speciella program under 5-10 år. Sedan hade de återgått till den allmänna kontrollen där kvinnor fram till 60 års ålder regelbundet kallas för att lämna cellprov.

Risken var fortfarande ökad efter 25 år, även om den minskade något med tiden för kvinnor behandlade efter 1970. Störst var riskökningen för kvinnor som var över 50 år när de behandlades.

- Det kan tyda på att de har fått en sämre uppföljning än de yngre, eftersom de allmänna cellprovskontrollerna glesas ut efter 50 år och upphör vid 60, säger Björn Strander.

Han poängterar att uppföljningen av kvinnor som någon gång har haft behandlingskrävande cellförändringar måste förbättras.

- De måste följas upp i minst 25 år. Hur ofta vet vi inte, men det är ett viktigt område att studera.    British Medical Journal, publicerad online den 24 oktober 2007

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev