Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cancerrisk kvarstår efter hormonterapi

Publicerad: 5 mars 2008, 07:33

Den förhöjda risken att få bröstcancer kvarstår i minst tre år hos kvinnor som slutat ta hormonersättning. Det visar en uppföljning av den så kallade WHI-studien som publiceras i dagens nummer av den vetenskapliga tidskriften Jama.


Den stora amerikanska placebokontrollerade studien Women s Health Initiative, WHI, utvärderade kombinerad och östrogenbaserad hormonersättning hos amerikanska kvinnor mellan 50 och 79 år under 1990- och 2000-talen.

Studien avbröts delvis 2002 och 2004 sedan de ansvariga bedömt att riskerna med behandlingen övervägde fördelarna. Behandlingen visade sig öka risken för bröstcancer och, tvärtom mot vad många trott, även öka risken för hjärt-kärlhändelser.

Nu visar en ny uppföljning av WHI att den förhöjda risken för utveckling av bröstcancer tycks kvarstå även tre år efter att kombinerad hormonbehandling avslutats. Den förhöjda risken för hjärt-kärlhändelser tycks dock inte kvarstå för dessa patienter.

Analysen presenteras i dagens nummer av tidskriften Jama. I den del av WHI-studien som nu analyserats ingick 16 608 kvinnor mellan 50 och 79 år som antingen fått kombinerad hormonersättning eller placebo.

JAMA 2008; 299(9): 1036-1045

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev