söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cancersjuk kan ta paus från cellgiftbehandling

Publicerad: 5 juni 2006, 07:17

Det går att göra uppehåll i cellgiftbehandlingen vid avancerad prostatacancer. En ny studie, som presenteras på den pågående amerikanska cancerkongressen Asco i Atlanta, visar att tre fjärdedelar av patienterna svarar på behandlingen efter en fyra månader lång paus.


Ett problem vid cellgiftbehandling vid prostatacancer som har spridit sig med metastaser är att biverkningarna blir värre ju längre behandlingen pågår. Många patienter tvingas därför avbryta behandlingen även om sjukdomen inte är under kontroll.

Nu har en amerikansk forskargrupp vid Oregon Health & Science University Cancer Institute visat att det är möjligt att göra ett temporärt uppehåll i behandlingen, för att låta patienten återhämta sig.

I genomsnitt hade de 250 patienterna i studien ett uppehåll på 16 veckor. När de återupptog behandlingen igen, med cellgiftet docetaxel med eller utan ett tillägg av D-vitamin i hög dos, fick tre fjärdedelar av patienterna en effekt.

Patienterna led av prostatacancer i ett långt gånget skede. De var redan resistenta mot den sedvanliga antihormonella behandlingen.

Resultaten presenterades i går, söndag den 4 juni, på den pågående stora cancerkongressen i Atlanta, USA, i regi av American Society for Clinical Oncology, Asco.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev