Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cancerspecialister ska erbjuda second opinion

Publicerad: 1 november 2005, 12:40

Nu går svenska cancerspecialister samman iett nätverk som erbjuder patienter second opinion, en andra bedömning - mot betalning. Målet är bland annat är att utjämna skillnader icancervården i landet.


Enligt hälso- och sjukvårdslagen har patienter med svåra sjukdomar som cancer rätt till en andra bedömning, second opinion, när det inte är entydigt vilken behandling som är bäst.

Men inom svensk cancersjukvård finns ofta inte den tid och organisation som krävs för detta. Det anser åtminstone ett antal svenska cancerspecialister som nu drar i gång en privat rådgivningstjänst för cancerpatienter.

- Detta fungerar inte optimalt överallt och vi tror att vi kan vara ett komplement till landstingsvården, som hjälp för både patienter och läkare, säger Roger Henriksson, professor i onkologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och en av initiativtagarna till tjänsten.

Hittills har ett 20-tal cancerspecialister anslutit sig till det nationella nätverk som ska stå för rådgivningen - utanför sin ordinarie arbetstid på olika onkologiska kliniker i landet. Förhoppningen är att ännu fler ska vilja hjälpa till, inte bara läkare utan även andra som arbetar med cancerpatienter, exempelvis psykologer och specialistsjuksköterskor.

Rådgivning på tre olika nivåer  Ett viktigt mål är att utjämna de skillnader som finns mellan olika delar av landet när det gäller vilka behandlingar som patienterna får tillgång till.

- Ett landsomfattande nätverk som har en samsyn på olika behandlingsalternativ kommer att bidra till en mer liknande handläggning, säger Sten Nilsson, professor i onkologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Han är även ordförande för Svensk onkologisk förening och en av dem som anslutit sig till nätverket.

- Detta går hand i hand med utformandet av nationella riktlinjer för cancersjukvården, vi kommer upplysa patienterna om vad som anses vara evidensbaserad sjukvård, fortsätter Sten Nilsson.

Tanken är att patienter som har fått en cancerdiagnos och förslag på en behandling ska kunna vända sig till nätverket för att få en andra bedömning, eller hänvisas dit av sin läkare.  Rådgivningen sker på tre olika nivåer. Patienter kan ta kontakt anonymt via hemsidan www.2ndview.se (ännu ej i funktion) och få svar via mail eller telefon inom två arbetsdagar. De kan också skicka in sina journalhandlingar och få dem genomgångna, eller boka en tid för en personlig konsultation, där de undersökningar som gjorts gås igenom.

Någon sjukvård kommer inte att bedrivas inom ramen för rådgivningstjänsten. Patienten får ett skriftligt eller muntligt utlåtande att ta med till den behandlande läkaren.

Inget avtal med landstingen  Patienterna kommer själva att få stå för kostnaden, åtminstone till en början. Priserna är inte fastställda, men enligt Roger Henriksson rör det sig om summor från 500 upp till några tusen kronor, beroende på vilken nivå av rådgivning patienten väljer. Han är medveten om att vissa patienter inte kommer att ha råd att betala.

- Jag tycker personligen att samhället borde fungera så att detta inte skulle behövas. Men vi har inte ett idealt samhälle i dag, säger Roger Henriksson.

- Vår förhoppning är att patienterna ska kunna få ersättning från landstingen för detta.

Något avtal med landstingen finns dock inte.   Att tjänsten är fristående från myndigheter, landsting och läkemedelsföretag ökar chanserna att de förslag till åtgärder som ges är de som är objektivt sett bäst, anser Roger Henriksson. Specialisterna i nätverket kommer inte att styras av vilken behandling det egna sjukhuset har satsat på eller har råd med.

Tjänsten beräknas komma igång mot slutet av november.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev