Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cancerstamceller funna i levern

Publicerad: 11 februari 2008, 16:04

Amerikanska forskare har funnit både normala stamceller och cancerstamceller i levern. Dessutom har de upptäckt att cancerstamcellerna troligen kan bekämpas med ett nytt läkemedel.


Många forskare har trott att levercancer ofta orsakas av att stamceller i levern löper amok. Men hittills har det inte varit möjligt att visa att det finns sådana cancerstamceller, eller stamceller över huvud taget, i levern.

Nu rapporterar forskare vid Georgetown Medical University Center i Washington, USA, att de hittat såväl cancerstamceller som "vanliga" leverstamceller i levern. Genom att jämföra arvsmassan hos leverstamcellerna och cancerstamcellerna har de funnit en sårbarhet hos cancerstamcellerna, som innebär att ett nytt experimentellt läkemedel, en så kallad stat3-hämmare, kanske kan ha effekt på  levercancer.

Enligt preliminära resultat har läkemedlet dramatiskt hämmat tillväxten av levercancer i provrörsförsök med mänskliga celler och i försök med möss, uppger nyhetstjänsten EurekAlert.

Forskarna fann stamcellerna genom att undersöka biopsier från patienter som nyligen fått levertransplantationer, och där stamcellerna kunde förväntas vara aktiva med att skapa ny levervävnad. Slutligen lyckades de finna celler som uttryckte alla de proteiner som är associerade med stamceller, till exempel TGF-beta och stat3. Cellerna var mycket sällsynta, två till fyra per 30 000 till 50 000 celler, men mycket aktiva.

För att hitta cancerstamcellerna undersöktes levervävnad från 10 levercancerpatienter, med samma antikroppstester som lokaliserat de friska stamcellerna. Forskarna fann då stamceller som förlorat förmågan att uttrycka proteinet TGF-beta. Proteinet fungerar som en broms på cancertillväxt.

Forskarna upptäckte också att möss som hade cancerstamceller med en intakt stat3-gen utvecklade cancer betydligt oftare än möss där denna gen tagits bort. Bara en av 40 möss med borttagen stat3-gen utvecklade levercancer, jämfört med 70 procent av dem med oförändrad stat3-gen.

PNAS, publicerad online den 8 februari

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev