Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cancertest i hemmet får kritik

Publicerad: 20 mars 2013, 10:58

Skicka oss ditt blodprov och få reda på din celldelninghastighet. Det erbjuder ett svenskt företag på sin webbplats.


Det är biodiagnostikföretaget Biovica som nu lockar med ett cancertest. Testet, som sägs kunna tidigt upptäcka cancer i ett vanligt blodprov, mäter aktiviteten av ett enzym som kallas tymidinkinas.

Enzymet utsöndras vid celldelning, framför allt vid onormal sådan som vid tillväxt av en tumör, men även vid till exempel autoimmun sjukdom eller kraftig infektion. Enligt företaget är testet så känsligt att det kan detektera även solida tumörer.

Företagets vd Anders Rylander säger att huvud­fokus ligger på klinisk tillämpning; på diagnostik och monitorering av cancer.

– När det gäller hälsokontroll är testets kapacitet inte dokumenterad på samma sätt, men vi utesluter inte det i framtiden, säger Anders Rylander.

Trots det kan alltså privatpersoner i Sverige redan nu ladda ner en remiss från företagets webbplats och skicka sitt blodprov för analys. Hittills har en handfull personer nappat på erbjudandet, enligt Anders Rylander.

– Vi erbjuder det här eftersom det finns en efterfrågan, om än liten, på att få veta. Men då får man ta det utifrån de förutsättningar som ges. Vi säger att ”den här dokumentationen och de här felkällorna finns och vill du ändå få en indikation så ...”, säger han och fortsätter:

– Ett lågt värde ger en god indikation på att man inte har något aggressivt som växer i kroppen. Är det så att man har ett högt värde ska man ta nästa steg och utreda det.

Biovica har också tecknat ett avtal som ger ett Singaporebaserat företag rätt att använda teknologin.

I Asien tas proverna vid ett hembesök och skickas sedan till Biovicas laboratorium i Uppsala för analys. I år planeras 100 000 sådana tester, enligt ett pressmeddelande från de båda företagen.
Anser att proverna är för ospecifika

Peter Nygren, professor och överläkare på onkologiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, är dock kritisk till det hela.

– Det finns andra blodprover som man tar inom rutinsjukvården i dag som kan signalera att något är fel i kroppen som kan vara förenligt med cancer. Men de är ingalunda så specifika att de ens är under diskussion att använda vid screening, säger Peter Nygren.

– Att människor skulle börja erbjudas det här, precis som man i dag erbjuder genetiska test, är jag ytterst kritisk till. Det krävs stora studier för att ro i land bevis för att det här är till nytta vid hälsokontroll, fortsätter han.

När det gäller den kliniska tillämpningen hos cancerpatienter finns betydligt mer stöd, enligt Anders Rylander.

Metoden prövas just nu i studier på bröstcancer och prostatacancer vid Karolinska institutet. Preliminära resultat från en studie hos 198 patienter med metastaserad bröstcancer kommer att presenteras vid en kongress i Bryssel senare i vår.

Thomas Hatschek, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, är huvudprövare i en studie där metoden testas på 198 patienter med metastaserad bröstcancer som fått två olika varianter av cellgiftsbehandling.

Resultaten har ännu inte publicerats. Men enligt Thomas Hatschek tyder de preliminärt på att metoden har förmågan att identifiera snabbväxande tumörer och att den kan vara mera tillförlitlig än att i mikroskop räkna andelen celler som är under tillväxt.

– Man kan förutsäga hur det går för patienterna. De som har tumörer med hög celldelningshastighet har egentligen en sämre prognos, men samtidigt svarar de också bättre på behandlingen.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev