fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Capgemini fixar hälsokontots IT-plattform

Publicerad: 8 maj 2013, 12:15

Foto: Photos.com.

Nybygge? Nej, när it-företaget Capgemini ska ta fram den tekniska plattformen för det personliga hälsokontot ska existerande lösningar bara få en ny fasad.


Nu har Apotekens Service AB bestämt sig: Det blir it-företaget Capgemini Sverige AB som ska bygga och driva it-plattformen för regeringens storsatsning på det personliga hälsokontot. 25 leverantörer kokades ned till 14, 9, 7 och 4 stycken innan Capgemini slutligen gick vinnande ur anbudsstriden.

– Det känns väldigt bra. Det fanns en del kända leverantörer men jag har varit i den här branschen i 28 år och vissa leverantörer hade jag aldrig hört talas om, säger Johan Bihl, försäljningschef för outsourcing på Capgemini Sverige AB.

Ert anbudspris var 229 miljoner kronor. Är det en stor affär för er?

– Vi betraktar det som en väldigt strategisk affär, men det är kanske ingen ”megadeal” som vi säger på engelska, säger Johan Bihl.

Att Capgemini har fått uppdraget att bygga it-plattformen är egentligen missvisande. Både Apotekens Service AB och Capgemini poängterar att det snarare handlar om att etablera och anpassa lösningar som redan finns till svenska lagar och regler.

Plattformen kommer att vila på Microsofts lösning Healthvault som finns på ett antal platser runt om i världen, bland annat i Storbritannien där även svenska användare kan logga in och skapa ett hälsokonto. I Sverige kommer Microsofts standardlösning att byggas på med en portal från det amerikanska företaget Get Real Health som gör det möjligt för svenskarna att logga in och navigera.

– Det finns en del saker som vi ska skruva på, till exempel säker inloggning med e-legitimation, men inget extremt komplicerat, säger Johan Bihl.

Men än kan inget göras. Avtalsspärren förbjuder att avtalet skrivs på före den 18 maj.

– Om det faller väl ut och det inte kommer några överprövningar så kommer vi att sätta i gång med det riktiga jobbet direkt efter det och få lösningen färdig i november, säger Eva Leach på Apotekens Service AB, det statliga bolag som på regeringens uppdrag har upphandlat it-plattformen och som ansvarar för att infrastrukturen kommer att fungera nationellt.

Finns det liknande satsningar på hälsokonton i de nordiska länderna?

– Finland är på gång med ett privat initiativ, men jag har inte sett något som fungerar på det här viset, att staten tar hand om det, säger Eva Leach.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev