Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Capio blir kvar på S:t Görans sjukhus

Publicerad: 27 mars 2012, 14:21

Det blev Capio AB som vann upphandlingen av S:t Görans sjukhus i Stockholm – den största vårdupphandling Stockholms läns landsting har genomfört. (Ny version 27/3, kl 18.30)


Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhusStockholms läns landsting

Capio AB får fortsatt ansvar för att driva S:t Görans sjukhus i Stockholm under kommande avtalsperiod på nio år. Det meddelade hälso- och sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt (M) vid en presskonferens på landstingshuset i dag, tisdag.

Capio är vårdgivaren som lämnat det mest fördelaktiga anbudet och pressat priset till 120 miljoner kronor lägre pris per år jämfört med förra året. Men det var inte priset utan kvaliteten som vägde tyngst i avgörandet mellan Capio och konkurrenten Aleris, hävdar Filippa Reinfeldt.

Det nuvarande avtalet löper ut den 31 december 2012.

Socialdemokraterna har kallat underlaget till upphandlingen bristfälligt och menat att den borde avgöras i landstingsfullmäktige, vad är din kommentar till det?

Det beror snarare på brist på politiskt ledarskap från socialdemokraternas sida. De har haft tillgång till all nödvändig information sedan beslutet om upphandling i januari 2011 men valt att ändå inte vara delaktiga i frågan. Upphandlingen har följt lagen om upphandling och gått rätt till, säger Filippa Reinfeldt.

Capios vd Thomas Berglund och Britta Wallgren, vd för Capio S:t Görans sjukhus, säger sig vara stolta inför uppdraget och oroas inte av att de genom avtalet förbundit sig att driva en vård med högre kvalitet än tidigare men till ett många miljoner lägre pris.

Vi kommer att se om vi kan effektivisera sjukhusets IT-system så att vi kan spara på administration och lägga mer resurser på patienterna, säger Thomas Berglund.

Kontraktet att driva S:t Görans sjukhus är värt över tio miljarder kronor. Den psykatriska avdelningen på sjukhusområdet kommer att drivas av landstinget även fortsättningsvis, medan röntgenavdelningen som i dag drivs av ett privat bolag kommer att ingå i upphandlingen och drivas av Capio.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev