Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Capio och Apoteket slår upp portarna till de nya vårdoteken

Publicerad: 22 november 2005, 12:21

Trots att förhandlingarna med primärvården i Göteborg inte är avslutade väljer Apoteket AB och vårdföretaget Capio nu att öppna sina tolv så kallade vårdotek med sjuksköterskemottagningar i morgon, onsdag.


Medan vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) i Dagens Medicin nr 44/05 var positiv till Apotekets och Capios gemensamma satsning har den mötts med en viss skepsis från primärvården i Göteborg.

Ett första öppningsdatum för sjuksköterskmottagningar på apotek var satt till den 1 november, men har sedan skjutits upp gång på gång. I morgon väljer man ändå att öppna tolv så kallade vårdotek på olika apotek i Göteborg. För en avgift på 60 kronor ska apotekskunderna kunna få råd av en erfaren sjuksköterska.

- Vi vill ha avtal med vårdcentralerna i de områden som vårdoteken finns, men har inte nått ända fram, säger Rose-Marie Eriksson, koordinator för projektet.

Men hon hoppas ändå på ett bra samarbete med vårdcentralerna.

- Tanken är att sjuksköterskorna själva ska klara 90 procent av kunderna.

Hon förväntar sig att en blandad skara, både yngre och äldre, ska söka sig till vårdoteken för att få vårdråd.

- Många människor är dåliga på egenvård i dag och de söker vård snabbt. Efter en halv dag med halsont går många till doktorn, tidigare var det som regel att vänta tre dagar, säger hon.

De 18 sjukskötersketjänster till vårdoteken som utlystes i somras kunde Rose-Marie Eriksson ha besatt flera gånger om. Intresset var stor och ett drygt 100-tal sjuksköterskor sökte tjänsterna. De som anställts är mellan 43 och 60 år. Drygt hälften är distriktssköterskor från primärvården.

- Vi ville inte ha några nybörjare. Kraven var erfarenhet, frontvana och social kompeten, säger Rose-Marie Eriksson, som själv är sjuksköterska med drygt 30 års erfarenhet.

Inför sitt nya uppdrag har sjuksköterskorna fått en tre veckor lång utbildning på Capioägda Accessakuten i Göteborg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev