Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Capio Sankt Göran bäst på e-hälsa

Publicerad: 7 december 2012, 09:44

Anna-Karin Hatt (C), it-minister, delar ut juryns stora pris till Capio St:Görans Sjukhus.

Foto: Bild: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Till fanfarspel delades It i vårdens fyra priser ut på Grand Hôtel i Stockholm i dag. Juryns stora pris går i år till Capio Sankt Göran.


I år delades It i vården-priset ut i ny tappning. Britta Wallgren, vd på Capio Sankt Göran, fick ta emot det första It i vården-priset där det sjukhus i landet som bäst använder it belönas. Utdelare var it-minister Anna-Karin Hatt (C).

I motiveringen till Juryns stora pris står att sjukhuset är ”en förebild för hur it kan användas för att skapa verksamhets- och patientnytta. Sjukhuset har arbetat målmedvetet och strategiskt”.

– Hos oss är det här inget it-projekt – det är en del av verksamhetsplanen, sade Britta Wallgren när hon tog emot priset.

– Hela ledningsgruppen och många medarbetare ute i organisationen styr mot detta gemensamma mål.

Landstinget Gävleborgs verksamhetsområde kardiologi fick det allra första lilla priset av juryn för att de uppgifter som kommer in genom distansövervakningen av patienter med pacemaker, defibrillator eller EKG-monitor automatiskt överförs till journalsystemet. ”Ett arbete med stora vinster för patientsäkerheten och för patientens trygghet och livskvalitet” skriver juryn i motiveringen.

Årets nytänkare blev Staffan Flodin, Per Hanning och Caroline Westlund för att de tagit fram en automatiserad lösning med självbetjäningsterminaler för registrering av besök, betalningar och högkostnadsskydd. "Ett stort steg på vägen för att förenkla både patientens och medarbetarnas vardag”, skriver juryn.

I år delades dessutom ett specialpris ut och det gick till Benny Eklund på Landstinget i Uppsala län – ett erkännande för hans långvariga arbete för att ge patienter tillgång till sin egen journal på nätet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev