Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Capio: ”Vi behåller alla vårdcentraler”

Publicerad: 13 november 2012, 11:55

INTERVJU Efter nyår åker Carema-skyltarna ner på 35 vårdcentraler i landet. Då tar Capio AB över Carema Sjukvård, om storaffären inom den privata sjukvården går i lås.


Riskkapitalbolaget Ambea har länge velat sälja Caremagruppen, som är stor inom sjukvård och äldreomsorg i Sverige.

– Vi har haft diskussioner med Ambea sedan i somras. Ambeas nya ledning har nu kommit fram till att de vill satsa all energi på äldreomsorgen, säger Thomas Berglund, koncernchef för Capio AB.

Genom köpet av Carema Sjukvård övertar Capio 35 vårdcentraler och specialistsjukvård, främst inom ortopedi och psykiatri.

– Det passar oss utmärkt och gör att vi kan fortsätta utveckla vår verksamhet, säger Thomas Berglund.

Omsättningen för Capios verksamhet i Sverige växer därmed från 4 till 5,5 miljarder kronor. Koncernens flaggskepp är S:t Görans sjukhus i Stockholm, som företaget drivit i 13 år. Capio har även 35 vårdcentraler och specialistsjukvård.

Ni kommer att få vårdcentraler som ligger nära varandra, blir det några nedläggningar?

– Det har vi ingen tanke på. För patienterna är det viktigt att ha nära till sina vårdcentraler. Nu får vi ett tätare nät av vårdcentraler, säger Thomas Berglund.

Varumärket Carema är minst sagt solkigt genom missförhållandena inom äldreomsorgen. Kommer ni att döpa om era nya vårdcentraler?

– Absolut, Capio-skyltarna kommer upp så snabbt det går. Men innan affären hunnit stänga slutgiltigt hinner det nog bli nyår, säger Thomas Berglund.

Genom affären, som blev klar på tisdagen, ska Carema renodla sin verksamhet till omsorg. Genom försäljningen av sjukvårdsdelen får koncernen loss kapital till att utveckla kvaliteten och starta minst 10 nya boenden om året, enligt Fredrik Gren, koncernchef i Ambea Group.

Förutsatt att Konkurrensverket godkänner affären kommer själva överlåtelsen ske vid årsskiftet.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev