onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Carelinks upphandling av patientöversikt får vänta

Publicerad: 8 november 2006, 12:17

Carelink får ta ett steg tillbaka i upphandlingen av en nationell patientöversikt. Först måste landstingens nya beställarorganisation avgöra vad som ska upphandlas.


Carelink och Sveriges Kommuner och Landstings nya beställarorganisation för  IT  -frågor går i otakt. För två veckor sedan gick Carelink, en samarbetsorganisation för  IT  i vården, ut med ett pressmeddelande om att man tagit det första steget i en upphandling av den nationella patientöversikten.

Nu har Carelink tagit ett steg tillbaka. Upphandlingen har i stället blivit "en inventering" av intresset på marknaden.

Först i dag, onsdag den 8 november, tar landstingens nya beställarorganisation för  IT  -frågor ställning till detaljerna i vad som ska upphandlas. Därefter ska landstingsstyrelserna besluta om de accepterar upplägget. Sedan kan beställarorganisationen lägga ut uppdraget på Carelink.

– Vi har ännu inte hunnit föra någon diskussion med Carelink, säger Gösta Malmer,  IT  -chef i Västra Götaland, som är tillförordnad chef vid det nya beställarkansliet.

Sören Olofsson, landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, och ordförande i beställarorganisationen, tar dock inte så allvarligt på Carelinks agerande.

– De har i alla fall inte en krona att handla för, säger han.

Kritik bland leverantörerna

Bland leverantörerna finns det kritik mot hur frågan har hanterats.

– Vad jag kan förstå så är det här en regelrätt upphandling oavsett vad Carelink säger i sitt förtydligande. Det innebär att vi måste vara med samtidigt som vi känner stor oro att det inte fyller någon funktion, säger Ingemar Ståhl, expert på IT  i vården vid  WM  -data, till tidningen Computer Sweden.

Carelinks vd, Anita Eriksson Pallinder, tycker inte att det är konstigt att man gått ut med en intresseförfrågan trots att landstingen ännu inte beviljat några medel.

– Det vi tar fram är ett erbjudande om en tjänst som varje landsting kan ta beslut om sedan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev