Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Celesio kan satsa i Sverige trots sitt bakslag i EG-domstolen

Publicerad: 2 juni 2009, 12:05

EG-domen i Doc Morris-ärendet var ett stort bakslag för tyska Celesio och koncernen avblåser sin tilltänkta apotekssatsning på hemmaplan. Men de eventuella planerna för den svenska marknaden ska inte ha påverkats, enligt företaget, trots tyska medieuppgifter om motsatsen.


Domslut i EG-domstolen i Luxemburg häromveckan innebär att EU:s medlemsstater även i fortsättningen kan förbjuda företag som drivs eller delägs av icke-farmaceuter att etablera apotek, se artikel länkad i rutan här intill.

Därför kan det tyska konglomeratet Celesio inte förverkliga sina planer att starta en apotekskedja i Tyskland via sitt dotterbolag Doc Morris.

Doc Morris var det företag som utmanade den tyska lagstiftningen genom att öppna ett apotek i staden Saarbrücken.

Domarna innebär dock inte, som tyska medieuppgifter gjort gällande, att Celesio även skrinlägger nya satsningar på andra marknader, där det är möjligt att driva apotekskedjor.

– Domen påverkar inte de planer som Celesio har på att växa i våra traditionella verksamheter utanför Tyskland, genom uppköp eller genom nya innovativa verksamheter, säger Rainer Berghausen, informationschef på Celesios huvudkontor i Stuttgart.

Celesio driver via dotterbolag för närvarande apotek i sju europeiska länder, bland annat Lloydspharmacy i Storbritannien och Vitusapotek i Norge.

Företaget nämns ofta i spekulationerna kring den nya svenska apoteksmarknaden, men har inte aviserat att man vill etablera verksamhet i Sverige.

EU-länder får utestänga stora apotekskedjor från marknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev