Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Celiakitest av bensköra gav resultat

Publicerad: 28 februari 2005, 12:23

Glutenintolerans, eller celiaki, är så pass vanligt bland bensköra personer att det kan vara värt att införa screening, hävdar forskare i dagens utgåva av Archives of Internal Medicine. Med rätt kost kan glutenallergiker få starkare skelett.

Ämnen i artikeln:

Celiaki

Det är känt att vuxna med glutenintolerans ofta har en låg bentäthet, och att en glutenfri kost kan öka deras bentäthet. Men hittills har det inte varit klarlagt om det skulle löna sig att screena alla med osteoporos för celiaki.

En forskargrupp, som är verksam vid Washington University School of Medicine i St Louis, USA, har studerat 266 personer med osteoporos och 574 utan.

Alla fick genomgå ett serologiskt test, vilket innebär att deras blod undersöktes med avseende på antikroppar mot gluten. Tolv av de bensköra och sex av de övriga hade sådana antikroppar. Diagnosen verifierades sedan med en tunntarmsbiopsi. Nio av dem med osteoporos, det vill säga 3,4 procent, hade celiaki som kunde verifieras med biopsin. Bland dem som inte var bensköra var det bara en person, 0,2 procent.  Ju mer uttalad celiakin var, desto svårare var beskörheten.

Personerna med celiki fick äta glutenfri kost i ett år. Sedan undersöktes deras benmineralinnehåll på nytt. Enligt forskarna var förbättringen större än vad som kunde förväntas för bensköra patienter som får standardbehandling.

De drar slutsatsen att förekomsten av celiaki var så pass mycket större bland osteoporospatienterna att det berättigar serologisk screening av alla bensköra patienter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev