Nyheter
Cellprov mindre bra för att upptäcka cervixcancer
Publicerad: 3 april 2006, 09:01
Infektion av humant papillomvirus är en bättre markör för livmoderhalscancer än förändringar i de cellprover, som lämnas inom det svenska screeningprogrammet.
Det menar brittiska forskare, som gått igenom data som omfattar över 60 000 kvinnor från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Holland, USA och Kanada. Syftet var att jämföra två olika metoder för att tidigt upptäcka livmoderhalscancer eller cervixcancer som det också kallas. Antingen tas cellprover från livmodertappen eller så undersöks förekomsten av humant papillomvirus.
Forskarna slår fast att de cellprover, som tas regelbundet inom ramen för screeningprogram i flera länder, har sänkt dödligheten i livmoderhalscancer. Men cellproverna har flera svagheter, menar forskarna. För det första måste det cellprov som tas vara av tillräcklig god kvalitet, och för det andra är den mikroskopiska analysen subjektiv.
När det gäller test av förekomst av humant papillomvirus är det en objektiv metod, som är lätt att utföra, menar forskarna. De anser därför att förekomst av humant papillomvirus är en säkrare screeningmetod för cervixcancer än cellprover. I hela 96 procent av de fall där kvinnorna hade humant papillomvirus fanns även cellförändringar som kan leda till cancer. Motsvarande träffsäkerhet för cellproverna var endast 53 procent, enligt forskarna.
Båda metoderna kommer att ge falskt positiva besked om farliga cellförändringar till friska patienter, men andelen som får det är högre vid cellprovtagning, anser forskarna.