Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Centern vill att staten säljer Apoteket AB

Publicerad: 11 juni 2014, 11:13

Det finns inget självändamål i att staten ska vara en aktör på apoteksmarknaden, enligt Centerpartiet. Dagens Medicin har frågat riksdagspartierna om hur de ser på apoteksmarknaden inför valet 2014.


Trots de senaste årens tuffa kritik från oppositionen mot apoteks­avregleringen så är det inte längre något parti som kräver att apoteksmonopolet ska återinföras. Inte ens Vänsterpartiet.

– Det är inte en fråga som är aktuell att driva just nu, säger Eva Olofsson (V), ledamot i riksdagens socialutskott och talesperson i apoteksfrågor.

Däremot vill Vänsterpartiet förstatliga läkemedelsupphandlingen och hela grossistledet.

– Vi tror att vi kan få bättre priser och en bättre distribution om vi gör det på det viset, säger Eva Olofsson.

Även från regeringspartierna finns det en vilja att se över hur grossistledet fungerar. Men då handlar det inte om ett förstatligande utan om att skapa möjligheter för fler grossister att vara verksamma på den svenska apoteksmarknaden.

– Vi behöver gå ifrån systemet med Tamro och Oriola och skapa möjligheter för apoteken att använda fler grossister, säger Anders W Jonsson (C), ordförande i riksdagens socialutskott och talesperson i apoteksfrågor.

Om Vänsterpartiet kan få gehör för en statlig apoteksgrossist vid ett maktskifte är tveksamt. Däremot visar Dagens Medicins ­apoteksenkät till riksdagspartierna att det verkar finnas en samsyn bland de rödgröna partierna i flera andra apoteksfrågor. Bland annat när det gäller synen på Apoteket AB, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet alla vill stärka och behålla i statlig ägo. Vid ett rödgrönt maktövertagande ser Apoteket AB ut att få en nyckelroll i att utveckla samarbetet mellan sjukvården och apoteken och i att säkerställa tillgången till läkemedel på glesbygden. Av de fyra regeringspartierna svarar tre att Apoteket AB ska vara kvar i statlig ägo. Men de är inte lika tydliga som de rödgröna partierna med att bolaget ska utvecklas och stärkas. Bara ett parti, Centerpartiet, svarar tydligt att de vill att staten ska sälja Apoteket AB.

– Vi ser inget självändamål i att staten ska vara en aktör på apoteksmarknaden. Staten är ingen bra ägare av företag på den privata marknaden, säger Anders W Jonsson.
Ser olika på handelsmarginalen

Men partiet vill inte sälja Apoteket AB än.

– Det kommer att ta några år innan marknaden har stabiliserat sig så att vi säkert kan veta att vi har en tryggad läkemedelsförsäljning i hela landet. Innan dess ska vi inte sälja, säger han.

Frågan om läkemedelsförsörjningen på glesbygden är en annan fråga där riksdagspartierna är splittrade.

Socialdemokraterna vill utreda möjligheten att ge glesbygdsapoteken en högre handelsmarginal. Det är en lösning som Centerpartiet inte tror på.

– Det är ett väldigt trubbigt instrument. Många apotek på mindre tätorter är väldigt lönsamma och behöver inte det stödet, säger Anders W Jonsson.

Han tror i stället att internethandel är lösningen för att trygga läkemedelstillgången på glesbygden.

– Om du har samma läkemedel år efter år ska du inte behöva åka till apoteket för att hämta ut det. Då ska du kunna få det hem i brevlådan. För att vi ska få det att fungera i hela landet behövs det ett bättre samarbete mellan apoteken och sjukvården, säger Anders W Jonsson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev