onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Centerpartiet vill skära i sjukvårdens byråkrati

Publicerad: 13 juni 2006, 11:06

Centern kräver nu en utredning med uppdrag att avbyråkratisera den svenska sjukvården. Detta sedan statistik visat att antalet byråkrater ilandstingen har ökat med nära 20 procent under de senaste åren.


- Vi inser att det är lätt att driva med oss för att vi vill starta en utredning samtidigt som vi vill minska byråkratiseringen. Men det krävs en systematisk genomgång för att minska administrationen, säger Kenneth Johansson, riksdagsledamot och centerpartiets sjukvårdspolitiska talesman.

Centern har bearbetat statistik från Statistiska centralbyrån kring antalet personer som var sysselsatta inom olika sektorer i landstingen under åren 2000-2004. Resultatet visar att grupperna högre chefer, högutbildad administrativ personal och datapersonal växte rejält under perioden. År 2000 var de drygt 10000, fyra år senare var de över 12000, alltså en uppgång med nära 20procent.

Under samma period steg antalet anställda i gruppen vårdpersonal från 176 765 till 185 135, vilket motsvarar en ökning med strax under 5 procent. Som vårdpersonal räknas bland annat läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och läkarsekreterare.

Slutsatsen är alltså att antalet byråkrater ökade fyra gånger snabbare än antalet personer som arbetar med sjukvårdande uppgifter. Inom byråkratgruppen är skillnaderna stora. Den högutbildade administrativa personalen växte med drygt 9 procent medan de högre cheferna blev 28 procent fler. Datapersonalen mer än fördubblades mellan 2000 och 2004.

Uppfinner nya arbetsuppgifter  Centern tror att ökningen av högre chefer beror på att dessa har stort inflytande och kan uppfinna nya arbetsuppgifter som säkrar deras position. Dessutom är högre chefer, enligt centern, i sig själv byråkratidrivande eftersom de behöver diverse stödfunktioner. Ökningen av datapersonal är inte förvånande, anser Kenneth Johansson, men han anser att landstingens brist på samordning i IT-frågor har gjort att onödigt många anställts.   - Självklart behövs det en väl fungerande administration, den ska inte minskas för sin egen skull. Men när man ser att andelen som arbetar utan att ha vårdande arbetsuppgifter ökar blir man oroad och oerhört störd, säger Kenneth Johansson.

Han anser att det bästa sättet att motverka en onödig byråkratisering är att anställda på alla nivåer i alla lägen försöker motverka onödig administration. Men detta räcker inte enligt centern, som alltså vill tillsätta en avbyråkratiseringsutredning för sjukvården.   Utredningen ska, enligt centern, identifiera brister och hitta metoder för att öka effektivitet och produktivitet inom landstingens förvaltning.

Någon måste göra jobbet  Kenneth Johansson har nyligen besökt bland annat sjukhusen i Lidköping, Alingsås och Säffle. De har en omsättning på mellan 300 och 500 miljoner kronor, en storlek som enligt Kenneth Johansson är bra för att hålla nere onödig byråkrati.    - Mindre sjukhus har bättre förutsättningar att vara effektiva än större. På de mindre träffar man chefen i matsalen och logistiken är överblickbar. Tanken att stordriftsfördelar skulle lösa administrativa problem är felaktig, säger han.

Roger Molin, biträdande avdelningschef inom Sveriges Kommuner och Landsting, är inte förvånad över att administratörerna i sjukvården har blivit fler. Han ser två förklaringar till detta, både att vårdpersonal ska avlastas administrativt arbete för att kunna jobba mer med patienter och att uppföljning och utvärdering tar allt mer tid.  - Om man ska följa upp metoder och riktlinjer och ha en evidensbaserad sjukvård, så måste någon göra jobbet, säger Roger Molin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev