Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Champix slår rekord i biverkningar

Publicerad: 21 maj 2008, 13:36

På bara två år har rökavvänjnings- medlet Champix orsakat mängder av allvarliga biverkningar, enligt en amerikansk rapport.


Bilolyckor på grund av medvetandeförlust, yrsel, förvirring och störd hjärtrytm är bara några av de biverkningar som tas upp i rapporten, som ska publiceras av amerikanska Institute for Safe Medication Practices.

Bakom rapporten står bland andra Curt Furberg, professor vid Wake Forest University.

Forskarna har gått igenom drygt 3 000 rapporter om allvarliga biverkningar om Champix (vareniklin) som inkommit till amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s databas. De hävdar att så många biverkningsrapporter om ett läkemedel aldrig har inkommit på så kort tid, skriver tidningen Läkemedelsvärlden.

Curt Furberg säger till tidningen att Pfizer, företaget bakom Champix, står för majoriteten av rapporterna, men att de undanhållit informationen.

Till nyhetsbyrån TT säger informationschefen för Pfizer i Sverige, Petra Eurenius, att bolaget inte har sett rapporten och därmed inte kan bemöta uppgifterna. Hon anser dock att företaget inte har undanhållit något.

- Alla biverkningar som vi får in rapporteras vidare, säger Petra Eurenius till TT.

Tidigare har bland annat allvarliga psykiatriska biverkningar rapporterats, och i december skärpte den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA sina varningar om medlet. EMEA ska nu utreda biverkningarna ytterligare, enligt Läkemedelsvärlden.

Relaterat material

EMEA skärper varning om rökavvänjningsmedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev