Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Charkprodukter kan ge magcancer

Publicerad: 2 augusti 2006, 13:14

En metastudie utförd på Karolinska institutet visar på samband mellan en hög konsumtion av charkuteriprodukter och cancer i magsäcken.


Korv, bacon och rökt skinka. Charkuteriprodukter som ofta är saltade och rökta, eller som innehåller nitrit för att öka hållbarheten. Det är faktorer som skulle kunna öka risken för magsäckscancer, men de studier som gjorts har visat motstridiga resultat.

Nu har forskare på Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet gjort en meta-analys, det vill säga en sammanställning av all forskning som gjorts på magsäckscancer och charkuterivaror. De sammanlagt 15 studierna utförda på 4704 personer mellan åren 1966 och 2006 visar att om konsumtionen charkuterivaror ökar med 30 gram per dag, vilket motsvarar ungefär en halv portion, ökar risken för magsäckscancer med mellan 15 och 38 procent.

- De siffror vi har fått fram är ett medelvärde som väldigt tydligt visar sambandet mellan en ökad konsumtion av charkuteriprodukter och magsäckscancer, säger doktoranden Susanna Larsson i ett pressmeddelande.

Ungefär 700 000 personer i världen dör i magsäckscancer varje år.

Studien publiceras i augustinumret av Journal of the National Cancer Institute.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News