Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Checklista ska minska komplikationer vid kirurgi

Publicerad: 25 Juni 2008, 10:01

Årligen utförs 234 miljoner operationer i världen. WHO introducerar nu en global checklista för att få ned antalet komplikationer.


Det är forskare vid Harvard School of Public Health i Boston, USA, som har beräknat antalet kirurgiska ingrepp i världen, och de anser att kirurgiska komplikationer är ett betydande globalt hälsoproblem. Allvarliga komplikationer inträffar i samband med 3-16 procent av operationerna, och dödliga komplikationer i 0,4-0,8 procent av fallen. I utvecklingsländer kan dödssiffrorna vara så höga som 5-10 procent.

Världshälsoorganisationen WHO introducerar nu en checklista för att öka säkerheten vid kirurgi. Listan delar in en operation i tre faser, och vid varje fas ska en koordinator kontrollera att vissa uppgifter har utförts. Innan patienten får narkos ska till exempel allergier ha kontrollerats, och efter operation ska instrument och dukar ha räknats. Pilotstudier visar att listan ökar följsamheten till kirurgiska riktlinjer rejält.

- Globalt sett kan nog detta rädda många liv. Vi stödjer initiativet, men kan inte ta checklistan rakt upp och ned, den måste anpassas till svenska förhållanden, säger Peter Naredi, ordförande i Svensk kirurgisk förening.    Läs mer om WHO:s initiativ Lancet, publicerad online den 25 juni 2008

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev