Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chef i Region Skåne anklagar SOS Alarm för avtalsbrott

Publicerad: 27 maj 2009, 14:15

Chef i Region Skåne anklagar SOS Alarm för avtalsbrott

Foto: Foto: Photos.com

En 17-årig flicka med svåra magsmärtor fick ingen ambulans skickad till sig trots tre samtal till SOS Alarm. Nu lex Maria-anmäls händelsen som bryter mot gällande avtal mellan SOS Alarm och Region Skåne.


Enligt avtalet får inte larmoperatörer vid SOS Alarm i Regions Skåne på eget bevåg, utan medicinskt stöd, bestämma om ambulans ska skickas eller inte. Det ska finnas en sjuksköterska på plats dygnet runt som ska stötta operatören med medicinsk kunskap.

Poul Kongstad, chefläkare inom Kamber, Region Skånes förvaltning för ambulans, katastrof och beredskap, nämner i tidningen Skånska Dagbladet att dessa krav uppfylls i varierande grad. Förra året ringde en 17-årig flicka med svåra magsmärtor till SOS Alarm upprepade gånger. Hon avfärdades av larmoperatören som gjorde bedömningen att det rörde sig om en maginfluensa. Till slut kördes dock flickan till sjukhuset av sina anhöriga där det konstaterades att hon hade en snabbt fortlöpande och livshotande infektionssjukdom. Flickan överlevde. Händelsen har lex Maria-anmälts.

Poul Kongstad menar att det fanns en sjuksköterska tillgänglig under ett av de aktuella samtalen med SOS Alarm. Rolf Ohrlander, chef för Kamber, anser dock att det är ett avsteg från avtalet om det inte finns en sjuksköterska tillgänglig under samtliga samtal. Han tror att det kan finnas fler fall än det beskrivna där larmoperatören utan medicinskt stöd avgjort om det ska skickas en ambulans eller inte.

– Vi håller på att gå igenom detta och det kan leda till en juridisk eller ekonomisk process mot SOS Alarm, säger han till Skånska Dagbladet.

Region Skåne har tagit fram ett nytt avtal med SOS Alarm som börjar gälla från den 1 juni. Avtalet innehåller vissa nyheter, bland annat en klausul om att SOS Alarm ska betala vite varje gång då medicinskt stöd från sjuksköterska inte utnyttjas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev