Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chef slutar efter sparkrav

Publicerad: 13 april 2012, 11:26

Öron- näs- halskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset byter verksamhetschef. Mats Holmström ställer inte upp på sparkrav som läggs på kliniken.


(Uppdaterad 14.30 fredag 13 april.)

– Man ställer oförenliga krav på att reducera personalen och ändå behålla verksamheten, säger Mats Holmström.

När Dagens Medicin ringer upp berättar han att han avsattes som chef i tisdags, eftersom han inte vill genomföra besparingskraven. Enligt Mats Holmström handlar det om uppsägningar av 43 personer av de cirka 400 anställda.

Mats Holmström är fortsatt anställd som läkare vid sjukhuset, och Pär Stjärne går in som verksamhetschef tills en ny chef är tillsatt.

Mats Holmström har jobbat vid Karolinska universitetssjukhuset sedan hösten 2010.

– Jag rekryterades för att göra en ny storklinik av tre olika enheter, i Solna, Danderyd och Huddinge. Det tycker jag att vi har lyckats med. Vi har fått bort köerna och varit framgångsrika när det gäller den medicinska vården.

Enligt Mats Holmström har de ekonomiska ramarna hela tiden varit snäva för kliniken, men fram tills nu har budgeten inte reducerats.

Monica Samuelsson är divisionschef för huvuddivisionen, dit kliniken hör, och bekräftar att Mats Holmström fått sluta efter oenighet om ekonomin.

– Vi har konstaterat att vi inte har en samsyn om klinikens fortsatta verksamhet, säger hon.

Enligt Monika Samuelsson har kliniken haft ekonomiska problem en längre tid.

– Vi har försökt hitta åtgärder men har inte nått målet, säger hon.

Men enligt divisionschefen diskuteras ingen uppsägning av personal.

Både styrelsen för Svensk Förening för Otorinolaryngologi och överläkare som tjänstgjorde vid kliniken i onsdags har skrivit brev till sjukhusdirektören Birgir Jakobsson och protesterat mot att Mats Holmström sagts upp från uppdraget som verksamhetschef.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev