Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chef stal patienternas morfin

Publicerad: 14 maj 2014, 09:37

En chef på Akademiska sjukhuset i Uppsala misstänks för att ha stulit morfin. Personalen befarar att patienter med smärta inte fått lindring.


Stölderna av narkotikaklassade läkemedel ska ha pågått i 1,5–2 år, enligt Upsala Nya Tidning, UNT. Saken polisanmäldes men utredningen lades ned och stölderna fortsatte under lång tid.

På avdelningen vidtogs åtgärder för att stoppa stölderna, bland annat införskaffades en apparat som automatiskt registrerade hur mycket läkemedel som togs ut och av vem.

För sex veckor sedan togs chefen på bar gärning, enligt vad några ur personalen uppgivit för UNT, och erkände sitt missbruk för ledningen. Chefen har dock inte polisanmälts förrän nu, vilket upprör många av de anställda. Misstänkta i tidigare fall har blivit polisanmälda direkt.

Personalen vill att hela saken ska utredas för att liknande händelser ska kunna motverkas men anser sig inte ha fått tillräckligt med information för det, trots upprepade krav. Det enda de säger att de fått veta, är att chefen ska få behandling för sitt missbruk för att kunna komma tillbaka i arbete.

Chefen kom ibland in för att hjälpa till att ge patienter sprutor trots att det inte ingick i jobbet, uppger anställda till UNT. Man noterade också att smärtlindring som gavs inte verkade fungera och tyckte att det var konstigt. Ibland sade chefen att ampuller gått sönder i automaten och bad de anställda signera.

– Personalens integritet och patientsäkerheten var underskattad, säger en av de anställda till UNT.

Det finns inga belägg för att patienter ska ha kommit till skada, uppger Henrik Pederby, sjukhusets kommunikationschef.

Han säger också att sjukhusledningen under hela tiden gjort flera polisanmälningar och aktiviteter för att stoppa stölderna och att det i sjukhusets rutiner ingår att polisanmäla så snart det finns misstanke om brott.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev