Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefer frias från sjukhusbrand

Publicerad: 19 oktober 2006, 14:09

Det blev en friande dom mot de två chefer som var ansvariga för psykiatrin när två patienter dog i en brand vid S:t Sigfrids sjukhus i Växjö.


Den tragiska branden vid S:t Sigfrids sjukhus inträffade hösten 2003. Två patienter dog och tre skadades allvarligt. Anhöriga polisanmälde sjukhusets ledning. Bland annat pekade man på att det inte funnits någon sjukvårdsutbildad personal i tjänst natten då branden inträffade. Dessutom saknade byggnaden sprinklar och annan automatisk utrustning för att släcka en brand.

Den tidigare landstingsdirektören i Kronoberg, Christer Jakobsson, och psykiatridirektören Talis Vasko åtalades för underlåtenhet. Men nu har tingsrätten beslutat att fria de två tidigare cheferna. I domen pekar rätten bland annat på bristande orsakssamband.

- Nu har rättsväsendet prövat frågan och konstaterat att det kan inträffa händelser där man inte kan ställa någon speciell person till ansvar. Men efter en sådan här händelse finns inga vinnare, säger Sture Andersson, landstingsdirektör i Landstinget Kronoberg, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev