Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefer hoppar av i protest mot Vårdval Stockholm

Publicerad: 5 februari 2008, 11:40

Tre vårdcentralschefer har hittills hoppat av sina uppdrag i protest mot Vårdval Stockholm. Till största delen beror avhoppen på missnöje med minskade ekonomiska resurser till mottagningar i socialt utsatta områden.


Sedan Stockholms läns landsting införde Vårdval Stockholm vid årsskiftet har 13 nya husläkarmottagningar startat. Ytterligare ett 30-tal har uppgett att verksamheten ska påbörjas någon gång under det första halvåret i år. Sammanlagt 75 helt nya mottagningar har fått sina ansökningar om att ingå i Vårdval Stockholm godkända.

Men vid många befintliga husläkarmottagningar, främst i socioekonomiskt utsatta områden, är kritiken mot vårdvalsreformen hård. Tre vårdcentralschefer har valt att lämna sina uppdrag, skriver Dagens Nyheter.

Främsta orsaken är att den extra ersättning som tidigare utgått till vårdcentraler i socialt utsatta områden försvinner.

– Det går inte att ta ansvar för verksamheten när vi får så lite ersättning, säger läkaren Ulla Martinsson, till Dagens Nyheter.

Hon  lämnar nu chefsskapet på vårdcentralen i Flemingsberg.

Ulla Martinsson ser det som orimligt att vårdcentraler i områden där befolkningen är dubbelt så sjuk, har allvarligare problem och tar längre tid att behandla ska ha samma ersättning per patient som mottagningar i välbeställda områden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev