Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefer i landstinget: För lortigt på Akademiska sjukhuset

Publicerad: 3 oktober 2008, 12:29

Akademiska sjukhuset i Uppsala städas alldeles för dåligt. Det anser mer än hälften av cheferna inom landstinget.


En enkätundersökning som Landstinget i Uppsala län låtit göra visar dels att majoriteten av cheferna i landstinget tycker att lokalerna städas för dåligt, dels att ungefär hälften av de tillfrågade uppger att det tar för lång tid innan problemen rapporteras och åtgärdas.

För fyra år sedan lade Landstinget i Uppsala län ner sin egen städavdelning och sedan dess har privata företag anlitats.

Precis som övrig personal på sjukhuset måste städarna till exempel tvätta händerna när de byter avdelning för att minska risken för att bakterier sprids.

En sjuksköterska säger till Upsala Nya Tidning att hon tycker att städningen fungerade bättre i landstingets regi. Städpersonal som tidningen pratat med håller med och förklarar försämringen med att de fått mindre tid på sig.

– Vissa rum har man bara två minuter på sig att städa och när man ligger efter i tid måste man hinna i kapp. Då händer det att man missar i renligheten, säger en anonym städare till Upsala Nya Tidning.

Städbolaget ISS ansvarar för städningen på Akademiska sjukhuset. Det känner till att det finns problem med renhållningen. Sedan 2006 har företaget delat ut fyra varningar till personal som låtit moppar ligga kvar i en städvagn över natten.

– Det finns säkert personal som slarvar, men för oss är hygienen det allra viktigaste. Vi har minst en gång per år en särskild hygienutbildning och vår personal vet om att de måste byta handskar, sprita händerna och byta kläder, säger tillförordnade platschefen Karl-Arne Holmgren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev