Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefer kan inte styra läkares sjukskrivningar

Publicerad: 15 augusti 2007, 13:57

Många chefer i hälso- och sjukvården vet inte hur de ska göra för att få läkare att sjukskriva på ett bättre sätt. Det framgår av en ny studie från Karolinska institutet.


Studien, som presenterades vid en presskonferens på onsdagen, är beställd av regeringen.
Avsikten med rapporten har varit att undersöka vilka effekter regeringens treåriga satsning på en miljard kronor för att förbättra sjukskrivningsprocessen egentligen har haft.

Studiens författare, Kristina Alexandersson och Mia von Knorring, har särskilt studerat hur landstingen styr och leder arbetet med patienters sjukskrivning.

Rapportens intervjuer visar att de högsta cheferna inom landstingen nu har sjukskrivningsfrågan högst på agendan. Men ju lägre chefsnivå – desto mindre prioriterar cheferna ledning och styrning av sjukskrivningsarbetet.

Många chefer vet inte vad det är som ska ledas och styras när det gäller sjukskrivningar, trots att Socialstyrelsen tidigare pekat på att ledning och styrning av sjukskrivningarna är mycket viktigt. I stället för att diskutera hur sjukskrivning ska organiseras på ett bra sätt, tycks cheferna på lägre nivå lita till den enskilde läkarens agerande och kompetens. Många chefer förklarade också att det är svårt att leda läkare.

Rapportens författare anser att cheferna inom hälso- och sjukvården måste få bättre information och stöd för att kunna leda och styra sjukskrivningsprocessen på ett tydligare sätt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev