Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefer måttligt intresserade av bolagisering

Publicerad: 20 februari 2013, 08:40

Intresset för bolagiseringar, friare tyglar och mer ansvar för vårdcentralerna i Skåne och Västra Götaland är inte självklart. ”Vi har det bra som det är”, tycker några chefer som Dagens Medicin talat med.


Verksamhetscheferna för de offentligt drivna vårdcentralerna i Skåne har fått information om att driftsformen för primärvården inom regionen utreds. Men hur det kommer att bli är oklart.

– Bolagiseringar nämns som en möjlighet men än vet vi inte vilka förutsättningar som kommer att gälla, säger Otti Trulsson, chef för vårdcentralerna Borgmästaregården och Gullviksborg i Malmö.

Hon verkar dock ganska nöjd med den situation som råder i dag och längtar inte efter att kunna styra verksamheten på ett mer marknadsanpassat sätt.

– De regiondrivna vårdcentralerna har optimala förutsättningar i dag. Det är en trygghet för oss att höra till den koncern som regionen utgör. De vårdcentraler som går bra ekonomiskt ska dela med sig av vinsterna till dem som har sämre förutsättningar. Sjukvården ska inte gå med vinst, vår uppgift är att ge kunderna en bra och säker vård, säger Otti Trulsson.

För henne är det viktigare att tala om patientsäkerhet och möjligheterna att ge den vård som patienterna behöver. Då är driftsformen underordnad.

Att få större möjligheter att kunna planera vårdcentralens ekonomi långsiktigt tilltalar Eva Svensson, chef för vårdcentralen Eden i Malmö.

– Det är förstås en del i detta som är bra. En annan avsikt med eventuella bolagiseringar är att vårdcentralerna då ska bli mer kreativa och tävlingsinriktade. Men om det verkligen blir så är osäkert. Vi på Eden har länge arbetat för att öka tillgängligheten och profilera oss inom Hälsoval Skåne, något som vi har fria händer att göra, anser hon.

I Västra Götaland kan Cathrine Thanner, chef för vårdcentralen Eriksberg, se vissa fördelar med en ökad frihet.

– Anställningsformer och lönesättning är sådant som vi är lite låsta av i dag. Det kan exempelvis vara svårt att konkurrera om allmänläkare när vi är bundna av centrala löneavtal. Men redan i dag har vi stor frihet att styra verksamheten och vi som offentligt driven vårdcentral ska stå för trygghet och stabilitet, säger hon.

För Cathrine Thanner är det ett medvetet val att arbeta inom den offentligt drivna sjukvården.

– Den ska stå för trygghet och kontinuitet. Hade jag velat arbeta privat så skulle jag kunnat göra det, säger hon.

Cathrine Thanner tycker att det är bra att vårdcentralerna i Västra Götaland i dag får behålla den del av överskottet som de kan få om de når kvalitetsmålen.

– Det är ”fine” med det, säger hon.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News