Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefer sätts i karantän efter Clostridiumutbrott

Publicerad: 18 juni 2014, 10:37

Två chefer i Region Skåne har avskiljts från sina arbeten efter att ha misslyckats med sina uppdrag i samband med ett dödligt utbrott av tarmbakterien Clostridium difficile.


Under senare delen av 2012 och 2013 har det i Region Skåne upptäckts 27 fall av Clostridium difficile-infektioner av en särskild subtyp som är ovanligt aggressiv. I samband med infektionerna har tio patienter avlidit och i fem av de fallen anser regiondirektör Jonas Rastad att det finns en betydande koppling till infektionerna. De andra fallen måste utredas vidare.

– Förutom den allvarliga infektionen så anmäldes inte det här utbrottet enligt lex Maria och anhöriga informerades inte på ett fullständigt sätt. Det är det som vi nu agerar kring, säger Jonas Rastad till dagensmedicin.se.

Har smittspridningen skett hos er?

– Ja, just det. Vi uppfattar att det har varit smittspridning på en avdelning på Ystad lasarett och det är det som är observandum i det här.

Vad är det som de inte har gjort? Ni har väl rutiner kring vårdhygien och liknande?

– Ja, just det. Nu kan ju det inträffa ändå men man uppgraderade inte vårdhygienåtgärderna i den utsträckning man skulle ha behövt, man kontaktade dock vårdhygien och gjorde det. Men det är vår misstanke. Det andra är att man inte agerade formellt, att lex Maria-anmäla när infektionen pågick eller i efterförloppet, vilket kunde ha påverkat utgången. Två anställda i ledarpositioner har temporärt avskilts från sina arbeten. En oberoende utredning startas, vi har lex Maria-anmält och informerat anhöriga. Den informationen pågår, vilket var det viktigaste.

När blev de avskiljda från sina arbeten?

– I går morse. Av mig, mitt beslut.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev