Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefläkare kan inte förklara nya uppgifter om journalen

Publicerad: 10 mars 2009, 11:29

Stefan Enqvist, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, har ingen förklaring till åklagarens nya uppgifter om att alla preparat som återfunnits i flickans kropp inte är journalförda.


– Jag har inte själv granskat journalerna, men enligt den information jag har fått så ska allt vara korrekt, säger han till Dagens Medicin.

Karolinska universitetssjukhuset har två journalsystem, Take Care och Clinisoft där det senare bland annat används på sjukhusets neonatalavdelningar.

– Där ska alla läkemedel vara bokförda. Men journalen är svårläst och 1,5 decimeter tjock så det är svårt att veta om varje kommatecken eller detalj stämmer.

Men det är väl knappast en detalj, om åklagaren hävdar att man hittat preparat i flickan som inte är journalfört?

– Nej, naturligtvis inte. Men problemet är att vi inte har tillgång till det rättmedicinska rapporten, eftersom den omfattas av förundersökningssekretess. Vi famlar fortfarande i mörkret. Vi vet alltså inte, i så fall, vad det är för preparat eller om det är för höga doser av ett preparat.

Enligt TT är det icke journalförda preparatet tiopental. Enligt obduktionsprotokollet handlar det om en dos som ligger tusen gånger över den normala dos som brukar ges och därmed långt över de nivåer man kan se vid dödliga förgiftningar. Även morfinhalten hos barnet låg på nivåer som leder till dödliga förgiftningar.

Relaterat material

Nya uppgifter: Preparat i kroppen var inte journalfört

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev