Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefläkare polisanmäld för angrepp på reporter

Publicerad: 22 maj 2018, 08:27

Foto: Locum AB.

Enligt Sveriges Radio har en chefläkare vid Södertälje sjukhus tagit till handgripligheter och tryckt mikrofonen i ansiktet på Ekots reporter.


Ämnen i artikeln:

Södertälje sjukhus

Händelsen ska ha ägt rum i samband med att Sveriges Radio i förra veckan intervjuade en chefläkare vid Södertälje sjukhus om sjukhusets dokumentation kring livsuppehållande behandling. När Ekots reporter uppfattade att chefläkaren Sven Klaesson ändrat sina svar under intervjun frågar hon om han ljugit tidigare, skriver Sveriges Radio P4 Stockholm.

Chefläkaren ska då ha protesterat mot frågan och kallat den provokativ och Ekots reporter för ”fräck”.

– Han kastar sig över bandaren, både smäller den i bordet och stänger av den vid ett par tillfällen, och jag är framme hela tiden och försöker få igång den igen. När han ser att jag har lyckats med det så tar han tag i mikrofonen och kör upp den i mitt ansikte och rör runt aggressivt i mitt ansikte, och jag lyckas inte värja mig, berättar reportern för Sveriges Radio P4 Stockholm.

Händelsen finns inspelad på band och Sveriges Radio har anmält den till både polisen och Arbetsmiljöverket.

– Vi har ett fall av oacceptabelt beteende där en intervjuperson har gett sig på en av våra granskande reportrar på ett sätt som jag absolut inte kan acceptera, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Södertälje sjukhus skriver i ett pressmeddelande att det under en tid pågått diskussioner om patienter som inte längre ska ha livsuppehållande behandling och huruvida dokumentationen gått till på rätt sätt. ”I samband med avvikelsehanteringen har man kunnat konstatera att blanketter varit bristfälligt ifyllda, därför har man också inlett ett arbete med förbättrade rutiner” står det i pressmeddelandet. Samtidigt meddelas att chefläkaren i fråga stängs av under polisutredningen.

– Att vara chefläkare är ett förtroendeuppdrag och därför har jag i dialog med Sven Klaesson kommit fram till att han inte ska vara chefläkare under tiden som polisutredningen pågår, säger Christophe Pedroletti vd för Södertälje sjukhus i pressmeddelandet.

Dagens Medicin söker chefläkaren, som har avböjt att kommentera frågan i Sveriges Radio.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Södertälje sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev