Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefsjobb ny puck för Tre Kronors läkare

Publicerad: 30 januari 2008, 09:18

Det nya jobbet var ett bra tillfälle, både att pröva ett chefsansvar och att testa den privata vården. Men trots att Björn Waldebäck nu är verksamhetschef för Ortopediska huset i Stockholm släpper han inte uppdraget som läkare för hockeylandslaget.


Landstingen och den privata vården måste bli bättre på att samarbeta, anser Björn Waldebäck, som fram till årsskiftet var överläkare på ortopedisektionen vid Södertälje sjukhus.

– På något sätt räcker ju patienterna till för oss alla - det är inte som två pizzerior som ligger bredvid varandra, säger han.

Det var inget självklart steg att ta från landstingsstyrda Södertälje sjukhus till Caremaägda Ortopediska huset i Stockholm. Ändå menar Björn Waldebäck att erbjudandet att bli verksamhetschef kom i rätt tid.

– Under de senaste åren hade jag börjat fundera på andra lösningar för hur vård skulle kunna bedrivas. Och när Carema hörde av sig var det många pusselbitar som föll på plats. Och att ha ett stort företag bakom sig är bra om man ska testa att arbeta i privat verksamhet, säger han.

Ortopediska huset bedriver elektiv ortopedi av många olika slag. I framtiden kan den elektiva ortopedin behöva vara helt skild från den akuta, anser Björn Waldebäck - oavsett om den är privat eller offentligt driven.

– På sjukhus jobbar man i mer eller mindre gott samarbete med den akuta vården och det blir konflikter ideligen.

Du är läkare för hockeylandslaget också – ska du fortsätta med det?

– Absolut. 30-40 procent ska jag jobba kliniskt och landslaget är inbakat i den tiden.

Hur blev du landslagsläkare?

– Det blir så, man finns i miljön och blir successivt mer indragen. Nu är jag medicinskt ansvarig för all ishockey i Sverige. Men det är ju roligt – som när det var VM i Riga och en nyckelspelare var skadad och landslaget tog VM-guld ändå. Sådant är roligt, när det lyckas.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev