Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefsjurist kritiserar Socialstyrelsen

Publicerad: 8 mars 2012, 09:40

”Lars–Erik Holm är uppenbarligen inte riktigt klok”. Så skriver Statskontorets chefsjurist Jonas Widell i ett brev till Olivia Wigzell på socialdepartementet. (Uppdaterad version klockan 11.19)


Statskontorets chefsjurist Jonas Widell har tidigare arbetat som rättssakkunnig på Socialstyrelsen. I ett brev till Olivia Wigzell, chef för enheten för folkhälsa och sjukvård på socialdepartementet, skriver han att ”det är sorgligt att behöva bevittna det som nu händer på min gamla arbetsplats”. I brevet berättar han att situationen på myndigheten lett till att många jurister har lämnat Socialstyrelsen och att fler funderar på att göra sammas sak.

I brevet förklarar Jonas Widell att det råder en ”urusel arbetsmiljö” på Socialstyrelsen. Han konstaterar också att det är en myndighet som ”inte klarar av att upprätthålla en fungerande verksamhet”.  Slutligen skriver han att problemen till stor del beror på myndighetens nuvarande ledning. Han riktar hård kritik mot Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm. ”Lars-Erik Holm är uppenbarligen inte riktigt klok”, skriver Jonas Widell.

När Dagens Medicin ringer upp Jonas Widell ångrar han att han skrev brevet.

– Jag kan stå för det jag har skrivit i sak. Men det är ogenomtänkt av mig och det är olämpligt med tanke på min nuvarande roll. Det var inte tänkt att detta skulle nå offentlighetens ljus, säger Jonas Widell.

Han betonar också att han inte har skrivit brevet i egenskap av chefsjurist på Statskontoret.

– Jag skrev det här brevet som privatperson, säger Jonas Widell.

Lars-Erik Holm är oförstående inför kritiken och förvånad över de hårda orden om honom i brevet.

– Det är omdömeslöst att uttrycka sig på det sättet, säger Lars-Erik Holm.

Han medger att arbetssituationen stundtals har varit tuff på Socialstyrelsen.

– Det är en hård arbetssituation med många uppdrag och det är något vi pratar mycket om hur vi ska hantera. Det har gått ut tydliga direktiv till alla avdelningschefer att de ska hjälpa sina medarbetare att prioritera, säger Lars-Erik Holm.

Att det skulle finnas många inom myndigheten som är kritiska mot hans ledarskap är inte en bild som Lars-Erik Holm delar.

– Nej, inte annat än i form av anonyma kommentarer ibland, säger han till Dagens Medicin.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev