Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chokladingrediens stoppar cancercellers delning

Publicerad: 18 april 2005, 08:20

Ett ämne som finns i kakao inaktiverar ett antal proteiner som tros vara involverade i bröstcancercellers ohämmade delning. Forskarna bakom de nya rönen tror att de i framtiden kan leda till nya cancerläkemedel. De vill dock inte påstå att chokladätare skulle få skydd mot cancer.


Choklad innehåller en mängd ämnen som skulle kunna vara tumörhämmande. Kakaobönorna innehåller till exempel flavonoider, naturliga antioxidanter.

Forskarna, som är knutna till Georgetown University i Washington, USA, har studerat en sådan flavonoid, kallad pentamerisk procyanidin eller pentamer. De undersökte på olika sätt vilka proteiner som inaktiverades i bröstcancerscellerna.

Det visade sig att två välkända tumörsuppressorgener och två proteiner som är involverade i regleringen av cellcykeln - det vill säga i processen där cellerna växer till och delar sig - påverkades. Forskarna fann att bröstcancercellerna slutade dela sig när de behandlades med pentamer.

Forskarna är ännu inte säkra om ämnet i choklad har denna effekt bara på cancerceller, och i så fall vilka typer av cancerceller.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev