Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cigarettrök gör HPV flera gånger farligare

Publicerad: 17 november 2006, 08:43

Cigarettrök gör HPV flera gånger farligare

Att röka och samtidigt vara infekterad med humant papillomvirus, HPV, ökar risken för livmoderhalscancer mycket mer än enbart virusinfektionen, visar ny forskning från Karolinska institutet.


Att rökning och HPV båda har samband med livmoderhalscancer är  känt sedan länge. Men ett forskarlag vid institutionen för medicinsk  epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet i Solna ville undersöka  om rökning kunde vara en självständig riskfaktor.

Därför gjorde de en stor undersökning på 105 760 kvinnor som  gjort cellprover i Landstinget i Uppsala län mellan 1969 och 1995. Bland dessa  identifierades 499 kvinnor som utvecklat livmoderhalscancer som inte spridit  sig. Kvinnorna parades ihop med 499 åldersmatchade cancerfria kontroller.

Sedan gjordes telefonintervjuer med kvinnorna där forskarna  bland annat kartlade deras rökvanor.

Resultaten visade att de kvinnor som var smittade med HPV-16 och  var rökare när cellprovet gjordes hade en 14 gånger förhöjd relativ risk att få  livmoderhalscancer.

Hos de kvinnor som hade en mycket hög koncentration av viruset  HPV-16 och dessutom var rökare när deras första cellprov togs var den relativa  risken för cervixcancer hela 27 gånger större.

De kvinnor som inte rökte men hade höga viruskoncentrationer  löpte sex gånger högre risk att utveckla livmoderhalscancer än kvinnor som var  HPV-negativa.

Enligt forskarna tyder studien på att rökning och HPV-virus  interagerar på ett sätt som kraftigt ökar cancerrisken. De föreslår större studier  för att man säkrare ska kunna fastslå att dessa faktorer i sig själva är nog  för att orsaka sjukdomen.

Studien publiceras i dag, fredag, i tidskriften Cancer  Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2006; 15: 2141-2147

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev