Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cigarettrök påverkade syresättning vid RSV-infektion

Publicerad: 10 mars 2005, 08:41

Spädbarn som har exponerats för cigarettrök, är mycket unga och inte har ärftlig benägenhet att bli allergiska drabbas hårdare vid en RSV-infektion. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Pediatrics.


Studien som har utförts av forskare vid St. Louis Children's Hospital, St Louis, USA, omfattade 206 barn under ett års ålder som fick akut behandling för RSV-infektion vid sjukhuset.

Resultatet visar att ålder var en viktig faktor när det gäller hur allvarlig infektionen blev. De yngsta barnen drabbades av de lägsta uppmätta syresättningsnivåerna. Dessutom drabbades de barn som hade exponerats för cigarettrök av lägre syresättning i genomsnitt, jämfört med dem som inte hade exponerats för rök.

Barn som hade allergier i familjen, i synnerhet om mamman hade astma eller hösnuva, visade sig inte få lika påverkad syresättning, jämfört med dem som inte hade allergier i släkten. Forskarna fann dock inte någon koppling mellan exponering för olika allergen och hur allvarlig luftvägsinfektionen blev.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev