söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Civila dödades vid attack mot sjukhus

Publicerad: 29 april 2014, 10:29

Läkare utan gränsers sjukhus i Boguila Foto: Catherine Robinson

16 civila, varav 3 var medarbetare till Läkare utan gränser, dödades under ett beväpnat rån på ett av organisationens sjukhus i Centralafrikanska republiken.


Det var i lördags, den 26 april, som beväpnade män omringade Läkare utan gränsers sjukhus i staden Boguila i Centralafrikanska republiken. Enligt uppgifter som Läkare utan gränser fått så var männen före detta medlemmar i den tidigare rebellgruppen Séléka. 40 lokala ledare befann sig på sjukhusområdet för att diskutera sjukvård och hälsa. Några av de beväpnade männen rånade Läkare utan gränsers kontor och avfyrade skott i luften, och samtidigt tog sig en annan grupp till mötesplatsen där personal i Läkare utan gränser och civila hade samlats. De beväpnade männen började oprovocerat skjuta mot de obeväpnade människorna, och många träffades av skotten. 16 personer dog, och 3 av dem var medarbetare till Läkare utan gränser.

– Vi är oerhört chockade och upprörda över det brutala våld som riktats mot vår personal och civila, säger Stefano Argenziano, Läkare utan gränsers landansvarige i Centralafrikanska republiken, i ett pressmeddelande.

Efter attacken i Boguila har organisationen kallat tillbaka personal och avbrutit en del av verksamheten i staden. Stefano Argenziano säger att samtidigt som de ska fortsätta bidra med humanitär hjälp så måste de ta hänsyn till personalens säkerhet. Han berättar även att attacken lett till att Läkare utan gränser ska se över om de kan fortsätta verksamheten i andra områden.

Läget i Boguila har varit instabilt sedan statskuppen 2013, och många i området är på flykt. Ungefär 40 personer flydde till Läkare utan gränsers område efter att en flyktingkonvoj attackerats när den åkte genom Boguila, eskorterad av FN-styrkor.

Läkare utan gränser skriver i pressmeddelandet att händelserna som inträffade i lördags är ett oacceptabelt angrepp mot civila och mot den humanitära insatsen på plats. Organisationen uppmanar alla parter i konflikten att respektera att sjukvårdspersonal, sjukvårdsinrättningar och de humanitära insatserna är neutrala.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev