fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Coronakommission tillsätts av regeringen

Publicerad: 30 juni 2020, 14:56

Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren Foto: Erik Simander

Regeringen tillsätter en kommission för att granska Sveriges hantering av coronapandemin. Den ska ledas av en hög jurist, Mats Melin.

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

– Krisen har satt brister i vårt samhälle i blixtbelysning. Tusentals människor har avlidit, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff på tisdagen.

69-årige Mats Melin har tidigare varit chefsjustitieombudsman, justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Mitt intryck är att samhållets förmåga att hantera kriser allt mer har kommit att ifrågasättas, säger han via videolänk.

– Jag känner mig hedrad över att ha fått förtroendet att leda en oberoende kommission. Det är ett viktigt arbete för att kunna dra lärdomar och stå bättre rustade inför nästa kris i samhället, en pandemi eller något annat, fortsätter Mats Melin.

Coronakommissionen ska utvärdera regeringens, myndigheterna, regionernas och kommunernas åtgärder under coronakrisen. Bland ledamöterna kommer det att finnas statsvetare, nationalekonomer och experter på etik och på krishantering, uppger statsministern.

Kommissionen ska vara klar under första kvartalet 2022, men ska lämna en första delrapport redan i höst. Den delrapporten ska ta upp smittspridningen i vården och i omsorgen.

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) kommer det att bli en ganska liten kommission med sex till åtta ledamöter. Vilka personerna är presenteras inte på pressträffen utan först senare.

I kommissionens breda arbete ingår även att göra en internationell jämförelse.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev