torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cosmic införs på småländsk klinik – trots revisorskritik

Publicerad: 15 april 2009, 11:32

Cosmic införs på småländsk klinik – trots revisorskritik Foto: Foto: Photos.com

Kritiken är skarp mot journalsystemet Cosmic – ändå införs det nu fullt ut vid medicinska kliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Ämnen i artikeln:

Cosmic

Cosmic används sedan tidigare inom primärvården i Landstinget i Jönköpings län, vid vårdcentralerna i Vaggeryd, Skillingaryd och Eksjö.

Från och med i dag, onsdag, införs det fullt ut även vid medicinkliniken i Eksjö – trots att en granskning visar att det kan innebära bristande patientsäkerhet.

Det är revisorer från företaget Ernst & Young som på uppdrag av landstinget granskat Cosmic. I sin rapport skriver de att det förekommit patientförväxlingar, bland annat när en patients namn blev kvar på dataskärmen när en ny persons mediciner skrevs ut, rapporterar Sveriges Televisions Smålandsnytt.

Revisorerna riktar inte bara kritik mot Cosmic, utan även mot landstinget. De skriver i rapporten att det är märkligt att säkerhetsfrågorna inte får större vikt i styrdokumenten och att det är konstigt att det inte är någon som tänkt på att anställa extra personal när datasystemet införs på en ny enhet.

Relaterat material

Fackförbund vill veta hur Cosmic påverkar arbetsmiljön

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev