Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Covid 19- läget i regionerna: oro, appkraschar och innovationer

Publicerad: 18 juni 2020, 13:50

Foto: Region Östergötland

Plötsliga smittkluster, kraschad provtagningsteknik och nytryckta Håll avståndet-tröjor. Från koll på läget till stark oro inför sommaren. Det visar Dagens Medicins svep över pandemiläget i regionerna inför midsommarhelgen.


Regionerna kämpar med sommarbemanningen samtidigt som de snabbt ska bygga upp testkapacitet. Dagens Medicin har inför midsommarhelgen gjort nedslag i nyhetsflödet och på de flesta regioners hemsidor funnit både oro och nya initiativ.

I dag rapporterar Folkhälsomyndigheten att färre var smittade av covid-19 i maj än i april och enligt myndigheten kan epidemin ha passerat toppen i Sverige.
Antalet som har antikroppar är dock fortsatt lågt — 6,1 procent i slutet av maj, enligt en ny studie, skriver TT. Svenska intensivvårdsregistret visar 168 inrapportade iva-vårdade i dag och 53 tidigare inrapporterade.

Region Skåne:
Antalet fall bland äldre (70+) minskar och vården har god kapacitet.

Region Kalmar län:
De senaste två veckorna har en långsam ökning skett av covid-19-patienter som behöver sjukhusvård, framför allt märks det när det gäller intensivvård.

– Efter att ha kommit ned på en platå är vi nu i en långsam stigning uppåt. Det är naturligtvis en utveckling som känns oroande. I synnerhet som vi står inför en sommar då befolkning under några veckor kommer att flerdubblas, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Region Halland:
Regionen har relativt många insjuknade per invånare, men relativt få avlidna per invånare. Den 17 juni var 4 personer intensivvårdade och situationen beskrivs som hanterbar. Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland, uppmanar alla att hålla ut!

– Vi kan inte börjar leva som vanligt nu när sommaren kommer, då riskerar vi att situationen snabbt förändras. nivå kan hantera, sade hon på regionens presskonferens.

Region Östergötland:
I regionen, som har 11 patienter på iva, har det tagits ett nytt initiativ för att inte invånarna ska slappna av, därför att de är trötta på coronainformation.
Medarbetarna i regionen har erbjudits en t-shirt med olika varianter av budskapet 'Håll avstånd', som de kan använda själva eller ge till någon de känner.

Västra Götalandsregionen:

Mellan 22 och 26 juni kommer 17 000 slumpvis utvalda personer i Göteborg få en inbjudan att ta prov på sig själva från svalg och näsa. Proverna ska samlas in för att sedan analyseras med så kallad PCR-analys.

– Resultatet ger en ögonblicksbild av hur många som bär på det virus som orsakar covid-19. Vårt syfte är att samla kunskap om smittspridningen för att använda som beslutsunderlag för vårdplanering och smittskyddsarbete, säger projektägare Magnus Lindh, till vardags sektionschef på klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i en presskommentar.

Undersökningen utförs av Sahlgrenska universitetssjukhuset och Smittskydd Västra Götaland med stöd från Folkhälsomyndigheten och Försvarsmakten. De 17 000 deltagarna är slumpvis utvalda och får under nästa vecka ett brev till sin hemadress med provtagningsmateriel och instruktioner.

Uniformsklädd personal från Försvarsmakten stöttar med resurser mellan 29 juni och 3 juli för att samla in prover på fem särskilda insamlingsplatser i Göteborg, samt att hämta prover hos personer vid deras hem.

Den 18 juni kl. 10:00 fanns det 47 inneliggande iva-patienter i regionen, som har svårt att ge iva-personalen sammanhängande sommarsemester.

Region Stockholm:

I den hårt drabbade regionen gavs invånarna från och med måndag 15 juni möjlighet att boka provtagning för både pågående covid-19 samt antikroppar som visar om man haft infektionen. Men appen för bokning blev snabbt överbelastad och drabbades av tekniska problem.

Under onsdagseftermiddagen uppmärksammades SLSO och Karolinska Universitetslaboratoriet på de tekniska problem. För att förhindra patiensäkerhetsrisker kommer ett uppehåll göras fram till på måndag den 22 juni så att detta blir åtgärdat.

Region Gotland:
Här finns inga iva-vårdade covid-19-patienter. Under juni till september hjälper socialförvaltningen alla som har en närstående på särskilt boende att komma i kontakt med din släkting eller vän via videosamtal.

Region Dalarna:
Den 17 juni, beslutade regiondirektören att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att öka provtagningen (PCR-prov) på samtliga vårdcentral med 30 prover per dag. Regionen har fyra iva-vårdade.

Region Värmland:
Från och med den 17 juni har personer i samhällsviktig verksamhet som misstänks ha covid-19-infektion möjlighet att beställa egenprovtagning.

Region Uppsala:
Regionen erbjuder tester till alla invånare med symtom, men till att börja med kommer Region Uppsala inte att ha tillgång till utökade smittspårningsresurser i form av särskilda smittspårare.

– Vi hoppas att patienterna själva ska hjälpa till med smittspårningen, inte bara för att de är skyldiga enligt lag, utan för att de också vill bidra till att stoppa smittan. Ingen vill väl att nära och kära ska gå runt med infektionen utan att veta om det. Om var och en gör sin egen smittspårning kommer det att göra en stor skillnad, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd, i en presskommentar.

Region Gävleborg:
Via den nya digitala coronamottagning kan medborgarna enkelt komma i kontakt med vården vid symtom eller frågor om coronaviruset. Den avgiftsfria chatten är öppen vardagar 7.00-18.00.

Region Jämtland Härjedalen:
Här ligger två covid-19-patienter på iva och regionen hade planer på att starta provtagning under veckan men tekniska problem hos analysföretaget gör att införandet skjuts upp till nästa vecka. Dessutom startar det i mindre skala än tänkt, men ska utökas så fort som möjligt, skriver regionen på sin hemsida.

Region Västerbotten
Det aktuella läget för covid-19 anses fortfarande vara stabilt, rapporterar regionen med två covid 19-patineter på iva.

Region Norrbotten:
I regionen där fem personer får iva-vård, upptäcks allt fler fall av covid-19, och i de nordliga delarna av länet ser situationen allt allvarligare ut, rapporterar TT och Sveriges Radio. I Gällivare spreds smittan när LKAB skulle göra underhållsarbete för nya gruvan.Nu har länsbussarna stoppats utanför stadsgränsen.
– Sedan i slutet av förra veckan så kommer plötsligt fler personer i behov av intensivvård”, säger Per Berglund, divisionschef för länssjukvården i Region Norrbotten, till TT.

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev